Svečano otvaranje FOTO:N.Stojanović

U Kraljevskoj vinariji na Oplencu otvoren 5. Festival Šumadijskih vina

Svečano otvaranje FOTO:N.Stojanović

U Kraljevskoj vinariji na Oplencu u subotu je otvoren 5. Festival Šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova Umetnost i vino, mužičkog i edukativnog programa, održana je i degustacija vina u novoj degustacionoj sali Kraljevske vinarije.

Potpuno opremljena Degustaciona sala predstavlja jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije a u svom sastavu ima i prodavnicu i izložbeni deo.

Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koji je finansijski podržala Švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

Festival je i ove godine posetio veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i političkog života, ali i ljubitelja i poštovaoca vina iz cele zemlje i regiona.

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnima su se obratili Irina Slavković zamenica vođe PRRR projektnog tima, predsednik Udruženja vinara Šumadije Veselin Despotović, direktor Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, a čast da svečano otvori Festival pripala je piscu Draganu Velikić.

"Naš donator, Vlada Švajcarske, odvojila je 3,3 miliona eur kako bi podržala unapređenje koordinacije između resornog ministarstva, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih agencija i pilotiranje novih modela saradnje partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Pored Degustacione sale Kraljevske vinarije finansijski je podržana i nabavka laboratorije za proizvodnju vina, uspostavljanje vinskog i rakija centra u Kragujevcu, otvaranje prodavnice vina i rakije u Beogradu, donirana je oprema proizvođačima vina i rakije a posebno je podržano unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena u selima kroz obuke, opremu, preporuke kako da se dalje unapredi proizvodnja hrane i smeštajni kapaciteti. Zadovoljstvo mi je da ovom prilikom mogu da najavim i da će se naša saradnja nastaviti i u narednim godinama kroz drugu fazu projekta, sa postojećim i novim partnerima i nekim novim aktivnostima koje imaju za cilj dalje unapređenje regionalnog razvoja. Druga faza projekta traje do 2022. godine a visina donacije je 2,9 miliona evra", istakla je Irina Slavković zamenica vođe PRRR projektnog tima.

Dragan Velikić je svečano otvorio Festival rečima:

"Malo je toga što Srbija može da ponudi svetu, ali jedno od toga su sigurno srpska vina."

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara