FOTO: N1

Misija MMF-a u Srbiji do 4. oktobra

U NBS-u počeli razgovori sa MMF-om o finansijskim rezultatima i projekcijama za narednu godinu

FOTO: N1

Plenarnim sastankom održanim danas u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa prvim razmatranjem rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

Kako su naveli, delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Rouf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra 2018. Tokom posete misije MMF-a, razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu - ističe se u saopštenju NBS.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru. Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Delegacija Ministarstva finansija Republike Srbije, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastaće se sa delegacijom MMF-a danas u 13 časova u zgradi Ministarstva finansija.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Republici Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Republiku Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara