Ilustracija FOTO: Pexels

U ovim kolibama u netaknutoj prirodi gosti plaćaju smeštaj i hranu koliko mogu

Ilustracija FOTO: Pexels
Na samo 10 minuta od centra Zlatibora, u podnožju Tornika na oko 1.200 metara nadmorske visine, daleko od gužve Bojan Smiljanić je u netaknutoj prirodi, sagradio četiri kolibe - tri za goste i jednu za dnevni boravak, restoran ili kafanu. 

Ali, ne baš klasične. 

Ovde nema cenovnika, već gost plaća koliko misli da vredi ovaj nesvakidašnji doživljaj, piše Agroklub.rs.

Počeo je Bojan Smiljanić pre tri godine da gradi svoj san, jer je oduvek  želeo da ode u prirodu daleko od gužve. 


U svemu je imao podršku svoje supruge Nataše, čiji je otac Milan Bakić dao imanje, pa s toga i ime Bakića kolibe. Bojan je niz godina radio kao vozač autobusa, reli trke je vozio sedam godina, a onda se odlučio da napravi svoj mali raj. 

Supruga Nataša i sinovi Vuk i Miloš, zbog posla i školovanja žive u Užicu, ali svaki slobodan trenutak provode u ovom raju. 

"Sve ovo počelo je da funkcioniše pre godinu i po dana, mada sam počeo izgradnju pre tri godine. Sada ovde živim", kaže Bojan.

Dobro došao, izuj brige… uspori… i uživaj

"Dobro došao, izuj brige… uspori… i uživaj!", "Ne hodaj na prstima, kroz život se gazi!", "Život je lep kad se živeti zna!", "Kakve su ti misli, takav ti je život", "Pomoć pamti ko ti pomoć nudi" i slično,  poruke su na tablama, koje privlače pažnju prolaznika. 

Pored Bakića kolibe prolazi put za manastir Dubravu i Uvac. U tom potezu skoro da nema kuća, i onda je prolaznicima zanimljivo kada odjednom naiđu na ovako nešto.

"Dolaze gosti, neki prenoće, neki svrate na kafu i tako funkcioniše. Više svrate iz radoznalosti da vide šta je to u ovoj nedođiji. A kada uđu dočeka ih potpuno domaća atmosfera", kaže Bojan. 

"Neko želi čaj, neko kafu, sok, a poneko i pita šta ima da se jede. Kada imam goste na noćenju ujutru im spremim komplet lepinje, uštipke, prženice, kačamak, pitu sa sirom, a za ručak pasulj, krompir, kuvani kiseli kupus, sarmu i to u zemljanom loncu, meso ispod sača i druga jela", dodaje.

Hleb pravi sam

"Na kraju, kada završe gostovanje pitaju me koliko košta. Kažem im koliko smatraju da treba da ostave novca. Uvek se iznenade, pa su onda u nedoumici, ali uvek ostave dovoljno, poneko i časti. Uglavnom svi odu prezadovoljni, a neki se ponovo vraćaju", objašnjava Bojan.

Dva kreveta, slamarica i ćilimi

Bakića kolibe nisu luksuzno mesto, ali odišu domaćom atmosferom, koja može da vrati i u neka davna vremena. Kućice su građene od stoletnih stabala ručno sečenih, a pokrivene su šindrom. U dve drvene kućice nalaze se po dva kreveta, a u trećoj slamarica. Struje nema, ali Bojan je na akumulator uključio diode, koje daju sasvim dovoljno svetlosti. Vrata se zatvaraju drvenom rezom.

U svakoj kućici su peći na drva, a umesto jorgana u ovim hladnim vremenima pokriva se sargijama i ćilimima. Utopljeni ovakvom prekrivkom dok vatra pucketa u pećima, van svake gradske buke, osim ponekog laveža nemačkog ovčara Gila, gosti uživaju. Ujutru ih budi cvrkut ptica. 

Mada, kaže Bojan, može ponekad ovuda da zaluta i poneka divlja svinja, lisica, srna. 

Redovni su gosti lovci koji skoro svakog vikenda dolaze i idu da love vukove. 

"Gosti ovde prvenstveno dobiju odmor, hranu i smeštaj. Hranu spremam ja po receptima naših baka. Mnogi su već čuli za Bakića kolibe i to mi je najveća reklama - prepričavanje utisaka. Sede gosti ponekad i do kasno u noć, pa se ponekad i zapeva", veli Bojan.

Među gostima i poznati glumac 

Oko nove godine pristigao im je mladi par iz Švajcarske. Imali su iznajmljen apartman u Kraljevim konacima na Zlatiboru, a Bojana su pitali da li mogu da sutradan dođu i prespavaju u jednoj od kućica.

"Isto tako, za Novu godinu ovde je u ovoj krčmici bilo puno, a svratio je i stariji bračni par iz Nemačke. Sedeli su na krevetu i pričali sa mojom ženom. Popili su po vruću rakiju, a mojoj ženi rekli da su oduševljeni nekom kućnom i domaćom atmosferom", priča Bojan.

U planu izgradnja štale i uzgajanje pastrmke 

Čim se steknu uslovi on planira da krene u proširenje objekata i neke druge stvari. 

"Trebalo bi da sklopim još dve kolibe. Planiram i jednu štalu za domaće životinje. Držao bih koze, ovce, kokoške i ponija za decu, i obavezno magare, jer deca retko imaju priliku da ga vide. Takođe, dole u podnožju livade ima potok. Tu sam planirao jedan ribnjak za uzgajanje pastrmke. Nadam se da ću to nekako uspeti da ostvarim za dve do tri godine, ali treba mnogo para", dodao je Bojan sa osmehom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara