U porodilištu "Narodni front" koronom zaraženo 5% zaposlenih

Foto: Pixabay

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u beogradskoj ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" registrovano 46 zaposlenih koji su zaraženi koronavirusom, što čini nešto više od 5% svih radnika te zdravstvene ustanove, obzirom da prema prošlogodišnjim podacima porodilište ima ukupno 871 zaposlenog na neodređeno i određeno vreme.  

On je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare dodao da je ukupno 75 zaposlenih udaljeno s posla, kao i da svi njihovi kontakti u klinici, njih 150, ne pokazuju simptome, da su pod nadzorom i da rade uz korićenje zaštitne opreme i poštovanje svih zaštitnih mera.

Kon je naveo da najveće porodilište u regionu nastavlja da funkcioniše neometano, da je količina posla ostala ista, ali da je broj lekara u dežurnim ekipama smanjen.

Prethodno je pomoćnica direktora GAK "Narodni front" Branka Nikolić za N1 navela da ta institucija prima sve hitne slučajeve, a da život  porođaji"ne mogu da se zaustave na komandu zato što je pandemija".

"Imamo dovoljno lekova, imamo ono što zahteva naš svakodnevni rad. Oni koji su se odazvali da rade, odnosno koji mogu da rade, svoj posao rade na najbolji mogući način. Oni koji su sprečeni da rade, imaju opravdanje za to i mi imamo dovoljan broj ekipa da obavlja ovaj posao. Bolnica je puna porođenih žena, puna beba, rekla sam vam da se u prethodna 24h porodilo 36 žena, prethodnih dana 30 porođaja, pa 19, porodilje nisu ni frustirane, niti je prisutna panika, one imaju svoj mir posle porođaja, a mi smo dužni i da im ga obezbedimo i održavamo", istakla je Nikolić.

Dan ranije u četvrtak, načelnica porodilišta u toj klinici Snežana Rakić je za portal Nova.rs kazala:

"Ima nas malo, nekako se još uvek organizujemo da radimo, ali ne znam koliko je to više održivo pod ovim uslovima".

Ona je  apelovala na Ministarstvo zdravlja, koje, kako kaže, mora da donese odgovarajuće mere.

"Da li će nam biti potreban dodatan kadar, to je pitanje za Ministarstvo zdravlja i epidemiologe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje", ističe Rakić.

Dodaje da "postoje mere koje nadležni moraju da pokrenu u svakom slučaju kada je reč o bolnici, a naročito o porodilištu".

"Moram, kao lekar, da kažem kako stoje stvari. Mene na to obavezuje Hipokratova zakletva", istakla je doktorka Rakić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Александар

    Из прве руке, од спремачица које раде тамо - немају довољно дезинфекционих средстава. Шта даље да се прича, није ни чудо да је толико људи заражено. И сада не чуди да немају довољно радника.