U Republici Srpskoj povećane plate prosvetarima za osam odsto

Nastavnicima i ostalim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i kulture u RS na radnim mestima sa visokom stručnom spremom od Nove godine plate su uvećane za najmanje osam odsto.

Vlada RS je, naime, uoči Nove godine dopunila Odluku o utvrđivanju cene rada i povećala cenu rada za ove radnike na 108 KM, te time omogućila povećanje plata u obrazovanju i kulturi, a ta odluka je stupila na snagu 1. januara. Cena rada za budžetske korisnike u Srpskoj je, inače, 100 maraka.

Time se  krenulo i ka izednačavanju plata zaposlenih u ovim oblastima sa platama ostalih budžetskih korisnika, a što bi trebalo da se postigne do 2022. godine, piše Srpkainfo.

To je predviđeno i Memorandumom koji su u decembru 2017. godine potpisali Vlada RS i Savez sindikata RS, a kojim je preciziran način povećanja plata da bi se došlo do tog izjednačavanja.

Po podacima Vlade, veće plate dobiće oko 13.500 zaposlenih u prosveti i kulturi. Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić očekuje da radnici ovo uvećanje dobiju u februaru, sa isplatom januarske plate.

"To je prvi korak ka izjednačavanju plata, a prosvetni radnici očekuju, svakako, da u ovoj godini dobiju i još jedno uvećanje plata, sve u skladu sa memorandumom koji smo potpisali" – kaže Mišićeva.

Ona ističe i da je sindikat očekivao da će se do uvećanja plata doći kroz izmene zakona o platama u ovoj oblasti, odnosno izmene koeficijenata, ali da je Vlada, verovatno, to uradila na ovaj način da bi se ispoštovao dogovor da se plate povećaju već od Nove godine.

"To je odluka Vlade u kojoj nije učestvovao sindikat, ali cenim da je to bila brzina, jer zakon treba da usvoji Narodna skupština RS, a to se ne bi stiglo. Pravo je Vlade da to uradi, a prosvetnim radnicima je svakako najvažnije da dobiju uvećanu platu. Ali, isto tako, činjenica je i da to treba uraditi kroz zakon o platama u kojem treba uvećati koeficijente. Očekujem  da će sindikat i resorno ministarstvo na tome uskoro raditi" – kaže Mišićeva.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragana Gnjatić podseća da je ovaj sindikat tražio da se povećanje plata odnosi na sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, a ne samo one sa visokom stručnom spremom, te da se to uradi kroz zakon o platama.

"Pozdravljamo povećanje, a nadam se da ćemo nastaviti da radimo na ovome" – kaže Gnjatić.

Podseća i da zaposleni u prosveti i kulturi u RS od 2008. godine imaju manje platne koeficijente i plate u odnosu na ostale korisnike  budžeta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara