Sela nestaju FOTO: Vikipedia

Milan Krkobabić

U selima Srbije 260.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih žena

Sela nestaju FOTO: Vikipedia
U Srbiji ima 4.700 sela, od toga 1.700 nestaje, a u hiljadu živi manje od 100 stanovnika. Dok država najavljuje formiranje nacionalnog Tima za spas sela, postavlja se pitanje da li je uopšte moguće u tako teškim okolnostima oživeti srpsko selo.

Ministar Milan Krkobabić rekao je da je problem izumiranja sela globalni i nešto što je ralnost i u Srbiji.

"Puno problema proizlazi iz toga što se nismo suočili sa realnošću na vreme. Pražnjenje sela otvara novi problem. Zato moramo da delujemo", naveo je Krkobabić i najavio tim sa predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti na čelu.  

Prema njegovim rečima, za ovu akciju potreban je snažan vetar u leđa, autoriteti, tim kojem ćemo svi poverovati.

Krkobabić kaže da će u Timu za spas sela, pored predstavnika SANU, biti i predstavnici vlasti, kao i lokalne vlasti, koji će snimiti situaciju i definisati problem.

Ministar je rekao da je neophodno da stanovnici sela izbegnu makaze nakupaca, da mogu proizvod da proizvedu i naplate.

"Čovek na selu želi da ima i školu i zadrugu i crkvu. U selima ima 260.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih žena. Sve mora da ide u tom pravcu da nemamo građane prvog i drugog reda", kaže Krkobabić i dodaje da će tim početi sa radom sledećeg meseca.

Kako je istakao, u ovoj oblasti moramo biti jedinstveni i ovog puta ne možemo da imamo opoziciju.

Krkobabić je naveo primer Trgovišta, gde u tri sela već nema nijednog stanovnika, a da li će se neko vratiti, zavisi od uslova.

Ministar je izneo ideju da se sela sa deset, 20 ili 30 stanovnika izmeste i naprave "agrarni gradići".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Zoran

    Ako je cilj države povećanje nataliteta onda mora da stimulišu mlade ljude da formiraju porodicu, a posebno žene, jer je žena stub porodice... a danas je sve više žena kojima nepada na pamet da se udaju i rađaju zbog mnogih iskušenja...

  • milan

    Očigledno da pomenuti Krkobabić nije išao u školu ili mu je matematika kao i čuvenom dr Stefanoviću slabija strana. Kada ovo podelimo ima prosečno po 77 neudatih-neoženjenih po selu. To apsolutno njije tačno jer ima više od 500 sela u kojima nema nikog. Verovatno mu je tata kupio nekakav papir na kome piše ime neke škole. Razumem da se vlast sprema za izbore ali ima i onih u Srbiji, koji jkoš nisu otišli, koje razum nije izdao.