U Srbiji će do kraja godine 13 preduzeća biti oglašeno za prodaju

U Srbiji bi do kraja godine na prodaju trebalo da bude oglašeno 13 preduzeća, od 174 koja su ostala u nadležnosti Ministarstva privrede, nakon neuspešnih prodaja, pišu Večernje novosti.

Kako navodi list, među tih 13 firmi su Saobraćajno preduzeće Lasta iz Beograda i Luka Novi Sad, a u sledećem krugu privatizacije biće banje i javna preduzeća, navodi list.

Među značajnim subjektima privatizacije, za koje sledi sprovođenje postupka prodaje su i Galenika, RTB Bor grupa, PKB Korporacija, Petrohemija, Simpo i Slavija hoteli.

Za privatizaciju banja, piše list, Ministarstvo privrede je na osnovu zajedničkog predloga ministarstava zdravlja i za rad i boračka i socijalna pitanja predvidelo tri banje - Gejzer, Vranjske Banje i Bujanovac, ali su sve u sporu i PIO Fond i država pred sudom utvrđuju koliko kome pripada, pa prodaje nema bez njihovog dogovora.

Prema pisanju Večernjih novosti, na kraju 2015. bez privatnog vlasnika bilo je ukupno 526 preduzeća koja su zapošljavala 90.000 radnika, a od tada je 236 otišlo u stečaj, za 71 je obustavljen postupak prodaje i 43 su "udomljena".

U 174 neprodatih preduzeća radi 53.000 radnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara