U Srbiji 168 firmi zvanično ne radi zbog korone

Foto: Pixabay

Zbog koronavirusa u Srbiji se 67 hiljada radnika nalazi kod kuće i ne radi, a 168 kompanija je zaustavilo proizvodnju, prenela je agencija Beta pozivajući se na podatke Privredne komore Srbije (PKS).

PKS je na onlajn konferenciji Srpske asocijacije menadžera iznela predloge državi, koji se tiču pomoći privredi u vidu poreskih rasterećenja, pokrivanja dela troškova zarada zaposlenih, kao i stvaranjem uslova za povećanje likvidnosti firmi, kazao je savetnik predsednika PKS Mihajlo Vesović .

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damjanović naveo je da su tokom krize na najvećem udaru mala i srednja preduzeća i da Vlada ne sme da zakasni sa merama pomoći.

Dok privrednici u Srbiji čekaju mere države, na svetskom nivou već se prave procene koliko će ljudi ostati bez posla posle koronavirusa.

Međunarodna organizacija za rad (MOR) procenjuje da bi prinudne mere i ograničenja zbog pandemije mogle bez posla da ostave između 13 i 35 miliona ljudi. Procena MOR-a je da će "siromaštvo uz rad" do kraja godine pogoditi između 8 i 35 miliona radnika, koji će uspeti da zadrže posao ali uz minimalne plate.

Portal Saveza samostalnih sindikata prenosi i da otpuštene radnike čeka gubitak mesečnih prihoda od 860 do 3 400 milijardi američkih dolara. Kriza posle pandemije koronavirusa najviše će pogoditi najsiromašnije, sezonske i nekvalifikovane radnike.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara