U Srbiji nema prijavljenih zaraženih bankara

Pexels

Do sada Narodnu banku Srbije nijedna banka nije obavestila da je neko od zaposlenih zaražen virusom COVID-19, navode u NBS za Novu ekonomiju.

Od banaka se, takođe, očekuje da bez odlaganja obaveste Narodnu banku Srbije u slučaju bilo kakvog značajnog razvoja događaja u banci u kontekstu COVID-19. 

Podsećamo, banke u Srbiji primenjuju mere predostrožnosti. Sve banke, NBS i Udruženja banaka Srbije (UBS) savetuju građanima da ekspoziture posećuju samo ukoliko je neophodno i da što je više moguće koriste elektronsko bankarstvo i bezgotovinsko plaćanje. UBS je saopštilo i da su sanitarni i higijenski standardi u filijalama podignuti na najviši nivo.

Međutim, ostao je bez odgovora deo pitanja Nove ekonomije da li su banke dužne da obaveste i javnost budući da je takva praksa u susetnoj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj zatvorena Zagrebačka banka

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić izjavio je pre nekoliko dana da među zaraženima koronavirusom ima i zaposlenih u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, javio je N1.

“Desetkovani su jer su neki ljudi, čak i među čelnim ljudima, u samoizolaciji, a neki i pozitivni. Bez obzira na to stalno komuniciraju s nama”, rekao je Marić.

Zaraženih ima i u Zagrebačkoj banci. Nakon što je kod dvoje zaposlenih potvrđen koronavirus, ta banka je zatvorila poslovnice u kojima su radili, očistila ih i dezinfikovala. Banka je saopštila da je kontaktirala zaposlene koji su “možda bili u bliskom i nedavnom kontaktu” sa njima i savetovala im da provedu 14 dana u samoizolaciji i prate savete zdravstvenih institucija. Banka je objavila i da će prema uputstvima nadležnih državnih organa kontaktirati klijente koji su bili u poslovnicama u kojima rade zaraženi zaposleni.  

Osim zabrane putovanja koja nisu od presudne važnosti, banke u svetu su uvele i druge preventivne mere, kao što je temeljno čišćenje prostorija.

Registrovan je i slučaj među zaposlenima Dojče banke (Deutsche Bank) u Frankfurtu, a zaražen je i jedan zaposleni Evropske centralne banke (ECB) u istom gradu, prenosi portal yahoo!finance.

Dojče banka je saopštila da je razmestila zaposlene i da će neki radi predostrožnosti biti poslati na “mesto za oporavak” do kraja marta.

Yahoo saznaje da je banka internom objavom obavestila zaposlene da su “svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom direktno obavešteni” i da će biti sprovedeno “duboko čišćenje spratova N1 i N2, kao i drugih delova banke”.

ECB je saopštila da je oko “100 kolega” koji su bili u blizini zaraženog poslato na rad od kuće i da je banka sprovela “duboko čišćenje relevantnih prostorija”. Banka je kao vežbu, zbog mogućnosti da zatvori prostorije zbog koronavirusa, uputila više od 3 500 zaposlenih na jednodnevni rad od kuće.

Britanska banka HSBC poslala je deo osoblja u Londonu na rad od kuće nakon što je jedan radnik pozitivno testiran na koronavirus, a isti korak preduzela je i italijanska banka UniCredit nakon još dva slučaja zaraze, prenela je američka televizija CNBC.

Zaposleni iz Londona, koji radi u HSBC-jevom u odeljenju za istraživanja, sam je prijavio da ima koronavirus.

Italijanska banka UniCredit je zaražene poslala na rad od kuće. Jedan od njih radi u Minhenu, a svima koji su sa njim bili u kontaktu rečeno je da se izoluju na dve nedelje. Drugi zaposleni razboleo se u gradu Pjaćenca na severu Italije, i on je bio treći slučaj zaraze u UniCredit-u.

Kao prvu meru za sprečavanje da se zaraza proširi, banke su počele da šalju zaposlene na rad od kuće.

Njujorške banke Džej Pi Morgan (JPMorgan Chase) i Siti (Citigroup) uvele su niz mera za sprečavanje širenja koronavirusa nakon prvih potvrđenih slučajeva među zaposlenima, javio je Rojters.

Obe banke su već preduzele niz mera kako sprečile širenje zaraze. One, osim rada od kuće, uključuju i smanjenje aktivne radne snage, restrikcije na poslovna putovanja i smanjenje velikih sastanaka. Siti je uveo i podsetnike za održavanje distance na radnom mestu.

Džej Pi Morgan je pozvao sve svoje menadžere u svetu da do daljeg omoguće zaposlenima da rade od kuće ako su u mogućnosti, piše u objavi zaposlenima te banke, u koju je Rojters imao uvid. Program za rad zaposlenih od kuće pripremila je i američka banka Morgan Stenli (Morgan Stanley).

Britanska banka HSBC pozvala je klijente da sve poslove u banci koje mogu obave putem interneta ili mobilnog telefona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara