U Srbiji prošle godine zabeleženo najmanje 22 femicida

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Srbiji su tokom 2020. godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, odnosno rodno zasnovanom ubistvu, poručuju aktivisti i predstavnici civilnog sektora, povodom 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Podaci o nasilju nad ženama govore o tome da je za rešavanje tog društvenog problema potrebno ozbiljnije angažovanje institucija, dodaje se u saopštenju.

Od osam ubistava žena u prvoj polovini 2021. godine, prema rečima Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, jedna sedmina prijavila je nasilje pre ubistva.

"Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati. Osim zaštite od nasilja i efikasne primene, od ključne važnosti je unapređivanje rodne ravnopravnosti. Promovisanje rodne ravnopravnosti je od suštinskog značaja za brže postizanje održivog razvoja", kaže Ivona Gvozdenović iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Država plaća terapeute za nasilnike, ali ne i Sigurne kuće za žrtve
Porodica u doba pandemije: Kad dom ne znači sigurnost

Ona podseća da se Agеnda za održivi razvoj do 2030, koju su usvojile Ujedinjene nacije 2015. godine zalaže se za ukidanje svih oblika diskriminacije žena i devojčica, okončanjе nasilja, jednaka vlasnička prava i naknade za rad, vrednovanje neplaćenog staranja i rada, pravo na odluke koje se tiču njihovog tela i pravo žena da jednako učеstvuju u javnom životu. 

"Da bi se situacija unapredila od presudne  važnosti jeda se razmotri šta je sve potrebno uraditi i da se obezbede uslovi da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Strategija efikasno sprovode", objašnjava Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju.

Dodaje se da studijska analiza "Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti" autorke Marijane Pajvančić ukazuje na ključne novine koje donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i na mehanizme koje tek treba razviti.

Kako da ne postanemo žrtve?
Zašto smo nemi posmatrači nasilja i šta nam je činiti?

Prema podacima Ujedinjenih nacija iz 2019. godine, svakog dana oko 137 žena širom sveta ubije partner ili član porodice.

To znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1990. godine. Od tada, vlade i humanitarne organizacije širom sveta obeležavaju ovaj datum pozivajući sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj eliminacija nasilja nad ženama.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.