Foto: Pixabay

U Srbiji u proseku gine 50 radnika godišnje

Foto: Pixabay
U proteklih deset godina na radu je poginulo oko 500 ljudi, a polovina tog broja su građevinari, kazao je predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković. 
Večernje novosti prenose podatke Inspektorata za rad koji ukazuju da je na radnom mestu tokom deset meseci 2019. godine poginula 41 osoba, a da je za isto vreme teško povređeno više od 630. 
Pored građevinarstva, po život zaposlenih najopasnije su metalska industrija, šumarstvo, hemijska industrija, poljoprivreda i rudarstvo.
Navodi se i da je veoma mali broj radnika ili njihovih porodica dobio odštetu, a da je u slučaju tih isplata njihov iznos bio simboličan. Kako ocenjuje Samostalni sindikat, za poslednjih 15 godina svega trećina povređenih naplatila je štetu koju su doživeli na radu.
Predstavnik Građevinske komore Srbije Goran Rodić navodi da su odštete zbog povreda ili smrti na radnom mestu ne prelaze nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara, a da neprijavljeni radnici ne dobijaju nikakav oblik kompenzacije. 
Kao glavne uzroke povreda i pogibija na gradilištima, Rodić navodi loša zdravstvena slika prosečnog radnika u Srbiji, obzirom da on ima 55 godina, ali i izraubovane mašine, štednja na zaštitnoj opremi i neatestirane skele.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara