Ilustracia FOTO: @FabriziSem

U Staroj Pazovi počela izgradnja 169 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Ilustracia FOTO: @FabriziSem

U Staroj Pazovi danas je počela izgradnja 169 stanova namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovai su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, šef Delegacije EU Sem Fabrici i ambasador SAD Kajl Skat.

Dačić je rekao da je Regionalni stambeni program najvažnija regionalna inicijativa za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine.

Stanovi u Novoj Pazovi se grade u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Dačić je rekao da je vrednost tog potprojekta 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona došlo iz donacija, dok Srbija učestvuje sa 13,2 miliona.

Dačić je rekao da će u okviru stambenog programa biti dodeljeno 1.847 stambenih rešenja, od čega 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave. Već se gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine, dok je 7. avgusta u Veterniku, u Novom Sadu, položen kamen temeljac za 276 stanova.

"Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica. Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan aspekt kvaliteta života u novoj sredini, rekao je Dačić.

On je naveo da lokalne zajednice imaju posebnu ulogu u integraciji izbeglih u njihovim sredinama i dodao da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara