Ilustracija FOTO: Pexels

UBS: Zakon o konverziji će olakšati otplatu kredita u "švajcarcima"

Ilustracija FOTO: Pexels
Udruženje banaka Srbije (UBS) ocenilo je da će Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji je danas usvojen, klijentima znatno olakšati otplatu tih pozajmica.

Zaduženima će preostali dug biti umanjen za 38 odsto, a banke će za podršku građanima izdvojiti iznos od oko 130 miliona evra, navodi se u saopštenju UBS.

Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić rekao je da očekuje da će se svi koji su zaduženi u švajcarskim francima javiti svojim bankama posle prijema ponude za zaključenje ugovora o konverziji duga u evro.

"Ta ponuda će im biti dostavljena u zakonski propisanom roku od 30 dana od dana stupanja zakona na snagu", rekao je Vasić.

On je ocenio da je na taj način učinjen značajan korak u "sistemskom rešavanju dugogodišnjeg problema koji je opterećivao građane".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Milivoje

    Verujem da će mnogima pomoći. Pitanje za predsednika UBS : Sta ce biti sa korisnicima kredita koji su u celosti vratili kredit, prodajom hipotekovane nepokretnosti zbog nemogućnosti da redovno servisiraju mesečne rate, ili na drugi način. Da li su oni kao kolateralna šteta pušteni niz vodu jer su i ovako sve izgubili.