Udruženja pčelara predložila članovima kako da potroše 100 evra

Foto: Ivana Nikitović

Najveće domaće strukovno udruženje pčelara, Savez pčelarskih organizacija Srbije, pozvalo je svoje članove da odvoje polovinu državne pomoći od 100 evra i ulože taj novac u zajedničku fabriku za otkup i preradu meda "Naš med" u Rači, čije je otvaranje odloženo, zbog pandemije.

"Pogon neće moći da krene sa plasmanom meda ako hitno ne obezbedimo neophodna sredstva koja daleko prevazilaze 10.000.000 dinara za naredni period, a realno očekujemo da će u tom periodu Pogon ostvariti promet meda koji će mu omogućiti samoodrživost, jer u ovoj godini ćemo konačno imati izvesne količine bagremovog meda", piše u saopštenju SPOS-a.

Za sve koji se na to odluče, dodaje se u saopštenju, rok za uplatu je 15. jun 2020. Dodaje se da i da je potrebno još investicija kako bi fabrika počela sa radom. 

Pčelarstvo inače zahteva velike i dugoročne investicije, a pored toga spada i u neizvesne i niskoprofitne delatnosti. Dodatni problem pčelarima, često stvaraju otkupljivači, ali i falsifikatori meda. 

Iskusni pčelari savetuju kako početi biznis u Srbiji

Savez pčelarskih organizacija Srbije, zbog toga je i došao na ideju da izgradi sopstvenu fabriku za otkup i preradu meda, koja će biti "vlasništvo svih pčelara SPOS-a i nema gazdu koji očekuje profit, već će profit biti ugrađen u cenu meda za pčelara", dodaje se u njegovom saopštenju.

Pogon je izgrađen sredstvima SPOS-a, države Srbije i Opštine Rača. 

U Srbiji ima oko 15 hiljada registrovanih pčelara, ali zvanične procene govore da se duplo više domaćinstava bavi ovim poslom - oko 30 hiljada.

Proizvodnja meda varira od 6 do 9.500 tona godišnje. Dve trećine toga čine sortne vrste, bagremov i suncokretov med, dok ostatak spada u poliflorne vrste: livadski, cvetni, medljikovac i ostale vrste, pokazuju zvanični podaci.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara