Udruženja traže ukidanje Prostornog plana za projekat "Jadar"

Foto: Pixabay

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) i udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" zatražili su od Republičke direkcije za vode da hitno van snage stavi Prostorni plan područja posebne namene "Jadar", prenela je agencija Beta. U KORS-u tvrde da bi u suprotnom moglo da dođe do zagađenja važnog vodoizvorišta u Mačvi.

Predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar rekao je da je kompanija Rio Tinto u svom planu navela 10 do 20 puta manju količinu vode koja će joj biti potrebna u slučaju da počne sa iskopavanjem rude jadarit u oklini Loznice.

Ruda jadarit inače je otkrivena samo u Srbiji i u sebi sadrži litijum, hemijski element koji se koristi u proizvodnji električnih baterija.

KOPMANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE

Vlada Srbije je sa drugom po veličini rudarskom kompanijom u svetu Rio Tintom potpisala Memorandum o saradnji na otvaranju rudnika litijuma u dolini reke Jadar.

"Rudnik (litijuma) će, kako je planirano, trošiti više vode nego cela Mačva", rekao je Kalmar.

Kalmar je dodao i da je realizacija projekta eksploatacije i prerade rude jadarit na tom području predviđa crpljenje vode iz aluvijona reke Drine.

Dodaje da to područje predstavlja regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve, kao i da je Projekat "Jadar" u "najdirektnijoj suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije".

Prema njegovim rečima, projekat je i u suprotnosti sa Strategijom upravljanja vodama i Vodnim uslovima koji su dati za projekat rudnika "Jadar".

EKSPLOATACIJA JADARITA: GRAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE PO PROPISIMA

Kako je naglasio Kalmar, sporan je i kriterijum u vezi sa planiranim stepenom prečišćavanja i ispuštanja otpadnih voda u reku Jadar i Drinu, kada se ona već upotrebi za eksploatacju i odvajanje rude.

Predstavnik KORS-a naglasio je da se ne sme tolerisati izgovor da će se štetne materije nakon ulivanja u reku Drinu razblažiti i da će tako biti u okviru propisanih graničnih vrednosti.

On je podsetio da "skoro nigde na svetu ne postoje dopuštene granične vrednosti za sadržaj litijuma u vodama, osim na Mauricijusu".

"To se ne sme dozvoliti ni u međunarodnoj reci kakva je Drina", rekao je Kalmar.

"KRENI-PROMENI": ONLAJN PETICIJA PROTIV RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Srdjan

    Ma vi svi tamo iz tog predela treba da umru i ode od drine do save, od save do dunava, ode i beograd, kolektivno umiranje, samo udri!!!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.