Udruženje banaka: Odustanite od tužbi, pa ćemo mi od naplate troškova

Foto: Udruženje banaka Srbije

Udruženje banaka Srbije (UBS) pozvalo je građane koji su do 17. septembra 2021. godine pokrenuli postupke protiv banaka, zbog naplate troškova kredita, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva. Ako to učine do 31. decembra ove godine, banke će odreći prava na naplatu svojih sudskih troškova.

U saopštenju UBS navodi se da će banke takođe predložiti sudu da svaka strana u sporu snosi svoje troškove.

Predstanici banaka reagovali su na nedavno donete pravne stavove Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, koji je odlučivao o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Vrhovni kasacioni sud: Bankama dozvoljeno da ugovaraju troškove kredita

Advokati nezadovoljni ovim tumačenjem najavili su naredni štrajk protiv pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda u subotu, 2. oktobra.

Advokatska komora Srbije prethodno je ocenila da ovi pravni stavovi "predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Republike uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana".

Pojedini advokati su prethodno organizovali više protesta protiv izmena Zakona o parničnom postupku, jer su smatrali da će se njima odbaciti sve tužbe građana za neosnovanu obradu kredita.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.