Udruženje hotelijera: Hoteli pred zatvaranjem, potrebna pomoć

Foto: Pixabay

Hoteli u Srbiji popunjeni su manje od pet osto, zbog toga što se korona virus drugi put proširio, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES, prenosi list Danas.

Prema podacima tog udruženja, prosečna popunjenost hotela u Beogradu je 16,12 odsto, Novom Sadu 19,44 odsto, Nišu 6,53 odsto, dok je u Kragujevcu popunjenost kapaciteta 6,85 odsto.

Dodaje se da to pokazuju podaci koji su prikupljeni anketiranjem predstavnika 57 hotela, koji su članovi HORES-a.

U gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost kapaciteta je 20 do 25 odsto, a promet 75 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine.

Na osnovu trenutno potvrđenih rezervacija, uz mogućnost otkazivanja, od 1. jula do 1. septembara, u ta četiri grada, rezervisano je prosečno 6,23 odsto kapaciteta.

U HORES-u ističu i da je više od polovine hotela u Srbiji još uvek zatvoreno.

Dodaju da poslednih dana dolazi do velikog broja otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije, što je smatraju posledica straha od širenja korona virusa.

Hotelijeri su istakli da otkazi rezervacija stižu neprekidno od kada su se u medijima pojavile informacije o rastu broju zaraženih na dnevnom nivou.

Kako objašnjavaju, otkazi rezervacija za zahtevom za povraćaj avansa stižu i za septembar, pored jula i avgusta, a u tome prednjači Banja Vrujci.

Kako je navedeno u saopštenju, iz Banje Vrujci poručuju da su dodatno zabrinuti jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50 odsto godišnjeg prometa, veliki deo dođe i od ulaznica za otvorene bazene.

Podseća se i da su hotelijeri u Srbiji već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela nije ni radio.

U nadi da će se pokrenuti posao, hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, međutim, nema posla, pa je izvesno da sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem.

Zbog toga u HORES-u smatraju da je tom sektoru sada potrebna pomoć, jer će posle biti kasno, a do tada će, kažu, poštovati mere pojačane zdravstvene mere.

Povodom pandemije, HORES je po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirao pečat "Čisto & sigurno" (Clean&Safe).

 Sertifkacija hotela i restorana, koji poštuju pravila sigurnosti, trebalo bi da počne uskoro, navodi se u njihovom saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara