Udruženje poslodavaca: Pregovori o minimalcu i dalje bez rešenja

Foto: Pixabay

Unija poslodavaca Srbije (UPS) i predstavnici Sindikata i dalje nisu uspeli da postignu kompromis o povećanju minimalne cene rada, navodi se u saopštenju. 

Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Ukoliko i tom prilikom ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Vlade Srbije.

UPS navodi da su spremni na kompromisno rešenje, ali da insistiraju da ono mora biti "održivo", odnosno da "ne sme da ugrozi poslovanje većeg broja preduzeća".

"Tokom pregovora Sindikat je nastupio sa zahtevom za povećanje cene rada na 37.000 dinara, dok su predstavnici Unije izneli stav privrede, izražen u anketi sprovedenoj uoči početka pregovora, da uslova za povećanje nema i da je pandemija COVID-19 ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji. U ime Ministarstva privrede predloženo je povećanje minimalne cene rada u rasponu od 4 do 6 odsto", dodaje se u saopštenju.

UPS navodi da se i dalje slaže sa povećanjem minimalca do 6 odsto, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

"U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje 1 odsto, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće", zaključuje se u saopštenju.

*Tekst je ispravljen u 15:29, obzirom da je u drugom pasusu pisalo da će odluku doneti predsednik Republike, umesto predsednica Vlade.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara