Ilustracija FOTO: Pexels

Ugostitelji traže da bakšiš zakonski bude 10 odsto

Ilustracija FOTO: Pexels
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo je da se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.

Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.

U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.

Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.

U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (8)

 • Dragan

  Lepo pise u ugostiteljstvu. Osoblje je duzno da posluzi hranu i pice a ne da ispunjava zelje svakog gosta i treba da bude zakonska obaveza 10% od visine racuna baksis a ko zeli moze da ostavi koliko hoce to je minimalna zakonska obaveza

 • Tamara

  Bravo za inicijativu! Konobari rade za jako male dnevnice i nemaju striktno radno vreme. Svuda u svetu je napojnica uracunata u cenu. Samo treba zakonski regulisati da novac zaista ode radnicima, a ne vlasnicima objekata.

 • Sasa M.

  Ukoliko sam zadovoljan uslugom ostaviću bakšiš ukoliko nisam konobar neće dobiti ništa. A ako bakšiš dajemo konobaru za uslugu šta ide kuvaru zato što je spremio ukusno jelo ?

 • Aleksandar

  Zar konobari nemaju platu? Baksis mora da se zaradi ljubaznom uslugom!

 • Dojčilo

  Bože me sačuvaj! Pa da li to znači da šalterskoj službenici treba dati napojnicu.....U kom to svetu mi živimo.....Ljudi...bežimo....pušteni su pacijenti iz Laze.....

 • Dragan

  Sve je malo gazdama pa bi i bakšiš da otmu radniku ja kao gost dajem bakšiš onom ko me poslužuje a ne GAZDI.SRAMOTA

 • Marko

  Znaci necu moci kao u Dubaiju da ostavim konobaru posle rucka 10 hiljada evra baksisa!?

 • Sveta

  Ne vidim onda razloga da se i medicinskim sestrama ne dodeli bakšiš od 10% pa svim šalterskim službenicama, počev od pošte pa do banke) , pa čistačima ulica jer i oni čiste ono što nesavesni građani bacaju, pa vozači autobusa jer oni više paze da se putnik ne nađe ispod točkova od samog putnika, pa policajci jer i oni dobijaju batine od zaštićenog građanstva,..... Jednom rečju - treba ukinuti plate i ozakoniti bakšiše.