

Ugostitelji traže da bakšiš zakonski bude 10 odsto
Ilustracija FOTO: Pexels
-
20.05.2019.
-
08:35
-
Tanjug
-
8 komentara
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo je da se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.
Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.
PROČITAJTE JOŠ:
Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.
Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.
U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.
Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.
U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.
Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.
Pročitajte još

pošaljite komentar
Dragan
Lepo pise u ugostiteljstvu. Osoblje je duzno da posluzi hranu i pice a ne da ispunjava zelje svakog gosta i treba da bude zakonska obaveza 10% od visine racuna baksis a ko zeli moze da ostavi koliko hoce to je minimalna zakonska obaveza
Tamara
Bravo za inicijativu! Konobari rade za jako male dnevnice i nemaju striktno radno vreme. Svuda u svetu je napojnica uracunata u cenu. Samo treba zakonski regulisati da novac zaista ode radnicima, a ne vlasnicima objekata.
Sasa M.
Ukoliko sam zadovoljan uslugom ostaviću bakšiš ukoliko nisam konobar neće dobiti ništa. A ako bakšiš dajemo konobaru za uslugu šta ide kuvaru zato što je spremio ukusno jelo ?
Aleksandar
Zar konobari nemaju platu? Baksis mora da se zaradi ljubaznom uslugom!
Dojčilo
Bože me sačuvaj! Pa da li to znači da šalterskoj službenici treba dati napojnicu.....U kom to svetu mi živimo.....Ljudi...bežimo....pušteni su pacijenti iz Laze.....
Dragan
Sve je malo gazdama pa bi i bakšiš da otmu radniku ja kao gost dajem bakšiš onom ko me poslužuje a ne GAZDI.SRAMOTA
Marko
Znaci necu moci kao u Dubaiju da ostavim konobaru posle rucka 10 hiljada evra baksisa!?
Sveta
Ne vidim onda razloga da se i medicinskim sestrama ne dodeli bakšiš od 10% pa svim šalterskim službenicama, počev od pošte pa do banke) , pa čistačima ulica jer i oni čiste ono što nesavesni građani bacaju, pa vozači autobusa jer oni više paze da se putnik ne nađe ispod točkova od samog putnika, pa policajci jer i oni dobijaju batine od zaštićenog građanstva,..... Jednom rečju - treba ukinuti plate i ozakoniti bakšiše.