Uhapšena dva predsednika suda i sudija zbog sumnje da su uzimali mito

Troje sudija uhapšeno je zbog sumnje da su primali i davali mito i da su zloupotrebili službeni položaj, saopštilo je  Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su predsednik Višeg suda u Šapcu Gojko Lazarev, predsednik Osnovnog suda u Loznici Dragan Cvetinović, sudija Osnovnog suda u Loznici Olivera Lazarević i još jedna osoba čiji identitet nije saopšten.

"Oni su osumnjičeni da su određeno vreme preko posrednika pokušavali da nađu način da se bivšem cariniku iz Pančeva, koji je pravosnažnom presudom Višeg suda u Šapcu osuđen na sedam meseci zatvora, omogući ponavljanje suđenja. Sudijama je određen pritvor, a za carinikom je raspisana poternica", saopštila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.

Tužilaštvo za organizovani kriminal prethodno je saopštilo da se protiv nekoliko osoba iz pravosuđa vodio predistražni postupak zbog sumnje da su od lica osuđenih na zatvorske kazne zahtevali i primali novac i druge poklone, a zauzvrat im omogućili da odlože ili izbegnu odlazak na izdržavanje kazne zatvor.

Povodom ovog slučaja oglasila se i novoizabrana ministarka pravde Nela Kuburović i navela da je hapšenje jasna poruka građanima da nema izuzetih od zakona, bez obzira na funkciju koju obavljaju. Ministarka je rekla da kada neko ko je na takvoj funkciji zloupotrebi službeni položaj, to duboko urušava poverenje građana, ne samo u pravosuđe već u celu državu.


 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Јулија

    Зашто тужилаштво не хапси ону председницу Вишег суда у Смедереву која је као поступајући судија у афери Индекс, због опструкције и (не)суђења, нанела не само моралну штету српском правосуђу па и виском образовању, него и материјалну штету држави и њеним грађанима. Због њеног одуговлачења поступка, и застаревања десетине случајева за давање мита, из буџета Србије је до сада сигурно испаћено неколико стотина хиљада евра. То би био прави случај за тужилаштво и прави показатељ да власт стварно хоће да се бори против корупције и криминала. Све остало је само бацање прашине у очи и сејање магле.