Umesto 100 evra svima, pet godina pomoći siromašnima

Foto: Medija centar Beograd

Protiv sam univerzalnog davanja svima, rekla je za N1 Gordana Matković, bivša ministarka rada i socijalne politike i ekspert za socijalnu politiku, upitana o meri vlade od sto evra svakom punoletnom građaninu.

"Univerzalna davanja su apsolutno neprihvatljiva. Sredstva izdvojena za tu meru (600 miliona evra koliko će država izdvojiti) bi bila dovoljna da se pet godina pomaže onima koji su u najtežoj situaciji", istakla je.

Kako je navela, 40 odsto našeg stanovništva ne može da izdrži da izdvoji dodatnih 10.000 dinara da za nešto. Kad  ih sad stavite tri meseca da nemaju redovne prihode, mnogi su na ugovorima i izgubili su posao, ili rade sezonske poslove, teško je proceniti uticaj krize na njih. 

U uslovima kad će se budžet teško puniti, važnije je, kako kaže, da imamo mere koje će dobro da budu usmerena na siromašne i na porodice i domaćinstva.

"Kad date siromašnom penzioneru, to ne mora da znači da je on ugrožen jer možda živi u domacinstvu koje je bogato", kazala je.

Ima dosta programa koji mogu da se prošire u ovakvim situacijama da se pomogne najugroženijim kategorijama, istakla je.

Mnoge lokalne samouprave su imale programe narodnih kuhinja. Sad se siromašnima dodeljuju neki paketi, ali mogli bi kuponi za hranu ili kuponi za higijenska sredstva za te ljude, jer oni to ne mogu da kupe, predložila je bivša ministraka. 

Na pitanje da li će u budžetskim uštedama stradati socijalna davanja, ona je rekla da roditeljski dodatak kako je sad koncipiran kao unoverzalni, povećati rashode u budžetu u narednim periodu, a veoma su upitni efekti tog davanja, i tu ima prostora da se smanjuje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (11)

 • Milijana

  Ja bih ipak volela da svima uplate po tih 100 evra, pa da mi sami pomognemo najugroženijima. U protivnom će taj novac odlepršati.

 • mileva

  najbolje poslati tetke iz kanade ona najbolje zna

 • Dragana

  Svi smo mi ugrozeni svima nam je dobro dosla svaka pomoc

 • Duki

  Sto to nije uradila 2008 kad je bila kriza

 • Mila

  Neka doticna odvoji od svojih primanja pa neka pomaze socijalno ugrozenima...niko joj to nece zameriti.

 • Neko

  Pitao bih:Jel Vucic misli I dalje da pljacka narod kroz kurs evra od 117 dinara...valjda je dosta bill toga.

 • Dragana

  Jedan od najboljih naših ministara poslednjih decenija. Što je i dokazala ovim razumnim predlogom.

 • Ivan Simic

  Bravo za Gordanu Matkovic

 • Aleksandar

  @Ivan Nikolić Lako je Vučiću da vlada kad ima vas male, bezdušne likove kojima je pogled na svet dug 100 evra.

 • Slavka

  Bila je ona u vlasti, pokazala se...?

 • Ivan Nikolić

  Svima jednako dati 100e. Ja hoću svojih. Nas je u kući 6 odraslih, hoću svojih 600e. Molim lepo. Ne izmišljajte budalaštine. Svako treba da dobije jednako.