FOTO: Nova ekonomija

Umetnički fakulteti se sele iza Hajata

FOTO: Nova ekonomija

Četiri umetnička fakulteta i Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu bića premešteni na lokaciju pored hotela Hajat, a temelji tog univerzitetskog kampusa treba da budu postavljeni krajem sledeće godine, piše Politika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za taj list da će gradnja na parceli od 1,5 hektara početi 2020. godine ako ne bude zastoja u izradi planske dokumentacije.

U zgradi površine 29.000 kvadratnih metara biće smešteni Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, veći deo Fakulteta likovnih umetnosti i nova akademska ustanova, Fakultet ua igru, piše ovaj list.

Sredstva za izgradnju treba da dođu iz kredita vrednog 95 miliona evra koji Ministarstvo namerava da podigne radi poboljšanja infrastrukture u oblasti visokog obrazovanja.

„Od toga bi otprilike 50 miliona evra bilo odvojeno za gradnju pomenutog umetničkog kampusa i još jedne fakultetske zgrade na Novom Beogradu u kojoj će biti Fakultet bezbednosti, Geografski i Biološki fakultet", rekao je Šarčević.

Fakultet dramskih umetnosti neće biti deo novog umetničkog kampusa, a ministar kaže da su mu na FDU rekli da se „zadovoljni svojom sadašnjom zgradom".

Izgradnje kampusa izazvala je reakcije prošle godine, kada je najavljeno da će se graditi na Topčideru, a na FDU insistirali da ih ne treba seliti iz sadašnje zgrade.

PROČITAJTE JOŠ:

Telekom dobio ugovor vredan 22 miliona sa SMATSA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Milan

    A ceo blok oko Fakulteta dramskih umetnosti prazan. Tu su i onako bili planirani umetnički fakulteti. Započet je Nano centar i u planu je bila futuristička zgrada Centra za promociju nauke. Baš me zanima gde se nalazi ta parcela od hektar i po iza Hajata.

  • чудо невиђено

    А што не би Биолошки факултет прешао у бившу зграду Урбанистичког завода у Деспота Стефана, до Ботаничке баште? И у самој Башти постоји почети објекат с амфитеатром за Биолошки факултет чији скелет годинама стоји - зар не би могао да се доврши и део наставе ту да се одвија?