FOTO: Nova ekonomija

UNESCO možda odbije Kalemegdan zbog gondole

FOTO: Nova ekonomija

Studija o izgradnji gondole na Beogradskoj tvrđavi uopšte se ne bavi uticajem na okolinu, a zbog ovog projekta Kalemegdan možda neće biti uvršten na listu UNESCO, izjavila je arhitekta i samostalna narodna poslanica Sonja Pavlović.

„Imamo gomilu rešenja koja su potpuno neprimerena, zakoni prekršeni, studija apsolutno diletantska, i smatram da bi celu proceduru i javnu raspravu trebalo zaustaviti zato što je sve van zakonskog okvira", rekla je Pavlović za Novu ekonomiju.

Prema njenim rečima, studija se ne bavi uticajem ni na kulturni predeo niti na neposredno okruženje – Veliko i Malo ratno ostrvo.

„Studija pre svega krši Evropsku konvenciju o predelu koju smo mi potpsali i obavezujuća je. To je implementirano u naše zakonodavstvo, u Zakon o zaštiti prirode", rekla je ona, dodajući da je podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti koju je potpisalo 25 narodnih poslanika.

Pavlović kaže da se studija ne bavi ni štetnim posledicama koje bi imala izgradnja parkinga za hiljadu vozila na stanici Ušće.

PROČITAJTE JOŠ:

Incidenti na javnoj raspravi o izgradnji gondole u Beogradu

Preispituju se odluke o gondoli – moguća obustava radova?

„Znate šta je hiljadu vozila, to je da se poploča sve od stanice pa tamo negde do Muzeja savremene umetnosti, to je skoro dva hektara površine", kaže Pavlović, dodajući da se na Kalemegdanu nije smela obaviti seča zelenila pre donošenja studije, kao što je učinjeno. 

Ona je upozorila da Beogradska tvrđava zbog ovog projekta možda ne bude uvrštena na listu UNESCO kao kulturni predeo od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja evropske kulturne baštine.

Srbija je 2015. godine stavila određen broj lokacija na svojoj teritoriji, uključujući Beogradsku tvrđavu, na listu potencijalnih kandidata za listu svetske baštine, prema podacima na sajtu UNESCO.

Radi se o inicijativi da se lokacije iz Srbije nominuju da postanu deo „Granica rimskog carstva", celine koja se već nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

Studija o izgradnji gondole predstavljena je juče u zgradi gradske uprave, a javnu raspravu obeležili su incidenti između protivnika gradnje i zaposlenih u gradskoj upravi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara