Unija poslodavaca predložila Paket 5+3 za pomoć privredi

Foto: Pixabay

Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila je Vladi Srbije predlog mere za revitalizaciju privrede i smanjenje uticaja pandemije na nacionalnu ekonomiju koji je nazvala "Paketa 5+3", navodi se u saopštenju te organizacije.

Paket od pet mera upućen je premijerki Ani Brnabić, dok je set predloga za izmenu Zakona o radu poslat na adresu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Od Vlade Srbije, poslodavci su tražili: 

  • smanjenje PDV-a u najteže pogođenoj oblasti turizma i ugostiteljstva na 10 odsto;
  • plaćanje PDV-a po realizovanoj fakturi, počev od 1. januara 2021. godine;
  • ukidanje obaveze dokumentovanja neoporezovanih troškova naknada prevoza za dolazak i odlazak zaposlenih sa posla;
  • smanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksi za 30 odsto, kao što su, na primer, nadoknade za isticanje firme, i 
  • odlaganje plaćanja novouvedene eko takse do 1. aprila 2021. godine.

"Dosadašnje mere Vlade Srbije predstavljale su veliku pomoć privredi Srbije. Tu, pre svega, mislim na isplatu minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za januar 2021. godine. Međutim, te mere nisu dovoljne za dubinu krize u kojoj se ceo svet, pa i naša zemlja nalazi. Što pre to razumemo i što ranije primenimo nove mere, to će posledice biti manje", izjavio je Srđan Drobnjaković, direktor UPS-a.

Dodatno, u predlozima za izmenu Zakonu o radu koji su upućeni resornom Ministarstvu traži se da se: 

  • zaposlenima omogući korišćenje prošlogodišnjeg godišnjeg odmora i nakon 30. juna tekuće godine, kao i da ukoliko se isti koristi iz delova ne postoji ograničenje da prvi deo ne sme biti kraći od dve nedelje;
  • naknada zarade zbog privremene sprečenosti na rad u trajanju od 30 dana plaćaju iz Fonda za zdravstvo Republike Srbije, a ne o trošku poslodavca, i 
  • da se pojednostavi procedura davanja saglasnosti nadležnog ministra u slučaju da poslodavac ima, usled prekida rada ili smanjenog obima posla, potrebu da uputi zaposlenog na odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade od 60 odsto.

U Uniji poslodavaca naglašavaju da su do sada nailazili na "visoko razumevanje Vlade Srbije" i da i ovog puta očekuju organizaciju sastanka na kom bi se zajednički tražilo "rešenje koje je najbolje za sve" u najkraćem roku.

Kompletan tekst predloga upućenog Vladi Srbije dostupan je OVDE, dok se tekst predloga upućenog Ministarstvu za rad nalazi na ovom LINKU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara