Unija poslodavaca: Zaustavite trend drastičnog poskupljenja struje

Foto: Promo

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća, jer će ono značiti poskupljenja većine proizvoda i usluga, a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. Unija je navela da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge, zbog čega pozivaju na "blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje".

Unija navodi da su u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 evra za megavat-čas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena za istu količinu energije iznosila 50 evra, a da se trenutno za megavat-čas plaća 135 evra. 

Kao primer navode da u hemijskoj industriji električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova, a da bi najavljeno poskupljenje struje za 70 odsto značilo da bi jedno hemijsko ili gumarska preduzeće sa 1.100 zaposlenih za struju platila više od tri miliona evra na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona evra.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

"Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela", navela je Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Predstavnici privrede navode i da cena struje čini samo 54 odsto strukture ukupnog računa koju privreda plaća.

"Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV...", navodi Unija u svojoj inicijativi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.