FOTO: Pixabay

Uoči posete Makrona: Šta nudimo Francuskoj osim malina?

FOTO: Pixabay

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Francuskom iznosila je 1,06 milijardi evra.

Ukupan izvoz u robi za posmatrani period 2018. godine iznosio je 448,5 miliona evra, što je dva odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Uvezena je roba u vrednosti od skoro 611 miliona evra, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu of 10 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 73,5 odsto.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Francuske u 2017. godini bile su mašine i transportni uređaju, hemijski proizvodi, izrađeni proizvodi svrstani po materijalu, razni gotovi proizvodi i drugi.

Izvoz u Francusku činio je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije 2018. godine, a uvoz iz Francuske činio je 2,8 odsto ukupnog uvoza, prema Republičkom zavodu za statistku.

Neki od najznačajnijih izvoznih proizvoda su gume, maline, gas propen, motori jednosmerne struje, a neki od uvoznih automobili, lekovi i proizvodi za ulepšavanje i negovanje kože.

Izvozom u Francusku bavilo se 1.069 pravnih lica registrovanih u Srbiji, a uvozom iz Francuske u Srbiju bavilo se 4.040 privrednih subjekata.

Jedna inovacija u privrednim odnosima dve zemlje je i dolazak francuske French Tech inicijative, koja okuplja aktere visokotehnološkog razvoja od bionauke do online tržišta.

French Tech Beograd pokrenut je aprila 2019. i okuplja za sada 12 startapova, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvao ih je u junu da apliciraju za sredstva koja Srbija dodeljuje iz budžeta za inovacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron sa Vučićem, a iza kulisa pregovori oko metroa

Francuska startap inicijativa stigla u Srbiju

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara