FOTO: Pixabay

Upozorenje preduzetnika: Srbiji već nedostaje radna snaga

FOTO: Pixabay
Srbiji već nedostaju radnici za poslove koje tržište traži i to postaje najveći problem za poslovanje, ukazali su preduzetnici u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Istraživanje revizorsko-konsultantske kuće EY (Ernst & Young) pokazalo je da 75 odsto anketiranih preduzetnika smatra da je jedan od najvećih izazova za dalji razvoj njihove kompanije pronalaženje i angažovanje kvalifikovane radne snage.

"Prinuđeni smo da zapošljavamo 10 do 15 odsto više radnika nego što nam je sada potrebno da bi obučili i obezbedili kadrove za budućnost, za opstanak", rekla je vlasnica i direktorka kompanije "D-Ekspress" Ljiljana Živković Karaklajić.

Ona je istakla da će kompanije morati da se prilagođavaju potrebama mladih koji traže drugačije uslove rada i fleksibilno radno vreme.

Rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu Ivan Rakić je kazao da finansiranje nije više najveći problem malih i srednjih preduzeća u Srbiji već nedostatak radnika.

"Mala i srednja preduzeća su sposobna za prilagođavanje trenutnim tržišnim uslovima i započinjanje drugog biznisa, ali za to su im potrebni pravi kadrovi", istakao je Rakić.

Direktorka sektora za preduzetništvo u PKS Branislava Simanić je kazala da se očekuje da primana Zakona o dualnom obrazovanju donekle umanji problem nedostatka kvalitete radne snage i smanji nezaposlenost mladih i poveća njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Gotovo svi uspešni preduzetnici koji su učestvovali u istraživanju "EY Preduzetnički barometar", njih 93 odsto, sprovodili su inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije, a pokazao se da je to polje sa mnogo potencijala gde dalje treba unaprediti zakonsku regulativu u cilju podsticaja za dalje inoviranje.

Poslovanje iz sopstvenih izvora finansira 64 odsto preduzetnika, dok polovina ispitanika smatra da su im potrebni alternativni izvori finansiranja, a 92 odsto da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade.

Konkurs za program "EY Preduzetnik godine" otvoren je danas, a traje do 15. novembra 2018. godine.

Proglašenje nacionalnog pobednika je februara 2019. godine, a on će konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara