USAID: Sajam visokokvalitetne hrane okupio brojne izlagače iz Srbije i regiona

Foto: Pixabay

Na nedavno završenom sajmu visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show", koji je ove godine realizovan u online formatu od 23. do 25. novembra, 90 domaćih izlagača i oko 20 proizvođača hrane iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine predstavilo je svoje proizvode, a održano je i oko 95 sastanaka sa 20 potencijalnih kupaca i distributera.

Sajam je treću godinu za redom organizovala Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, saopštili su organizatori.

Radi povezivanja kompanija i lakšeg pristupa regionalnim tržištima, sajam je ove godine podržan i od strane regionalnog USAID-ovog Projekta za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća i USAID-ovog Projekta razvoja tržišne poljoprivrede iz Bosne i Hercegovine.

"Većina proizvođača iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine je imala sastanke sa potencijalnim kupcima i utisci su veoma pozitivni. Ono što je sada važno je da se nastavi sa radom kako bi se postigli rezultati u pogledu zaokruživanja prethodnih dogovora, povezivanja ljudi i stvaranja šansi za zajednički nastup na trećim tržištima", rekla je Jasminka Varnalieva, direktorka regionalnog USAID-ovog Projekta za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća.

Ona je dodala i da ključne aktivnosti neophodne za razvoj prehrambene industrije kriza nije promenila.

"Novi poslovni kontakti, diversifikacija tržišta, razvoj novih kanala prodaje, uključivanje u tokove online trgovine su potrebe svih. Belgrade Food Show je dobra prilika za to i važno je da se dešava, posebno u trenutku kada je većina sličnih događaja u svetu odložena ili otkazana", navodi se u saopštenju.

USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu u Srbiji je 2018. godine podržao osnivanje Asocijacije za promociju srpske hrane, kao i uspostavljanje sajma viskokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" kao jedinstvenog u regionu.

Projekat je tokom prethodne dve godine intenzivno podržavao razvoj ovog sajma sa ciljem jačanja kapaciteta domaćih proizvođača i unapređenja imidža domaće i regionalne visoko kvalitetne hrane.

Do sada je događajima prisustvovalo oko 200 izlagača, 100 kupaca i isto toliko predavača.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara