Uskoro izjednačavanje plata u javnoj upravi

Zaposleni u javnoj upravi koji za isti posao dobijaju veću platu od svojih kolega mogu da očekuju ili smanjenje ili zamrzavanje zarade.

To su, naime, dva moguća modela po kojima će u 2017. biti izjednačene zarade zaposlenih u javnoj upravi koji danas za isti rad primaju i do 250 evra različite plate.

Kako se saznaje od izvora iz Svetske banke, koja priprema metodologiju za vrednovanje rada, nove mere najviše će osetiti radnici s najvišim zaradama, među kojima su zaposleni u gotovo svim državnim agencijama i pojedinim institucijama.

"Danas pravnik u državnoj agenciji zarađuje 80.000 dinara, a njegov kolega u ministarstvu, koji često ima i više posla, 30.000 dinara manje. Namera Vlade je da se za isti posao dobija ista plata, a da bi se to postiglo postoje dva načina. Radnici koji dobijaju veću platu od svojih kolega mogu da očekuju ili smanjenje zarade ili njeno zamrzavanje do momenta kada se plata kolege sa manjom zaradom izjednači sa njegovom", kaže sagovornik.

Na udaru će, kako se saznaje, biti i zaposleni sa srednjom školom koji zarađuju više nego radnici sa fakultetom:

"U policiji imate zaposlenih koji nemaju visoko obrazovanje, a zarađuju iznad 40.000 dinara. Istovremeno imate nastavnike sa platama oko 38.000 dinara, a imaju visoko obrazovanje. U takvoj situaciji pojedincima u policiji neko vreme praktično bi bilo onemogućeno povećanje zarada", kaže izvor "Blic"-a.

Zasad je poznato da će minimalna plata biti oko 22.000 dinara, a maksimalna oko 165.000 dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara