Uskoro se kroje lokalni budžeti, da li privrednike očekuju veći nameti?

Foto: Pixabay

Kase u gradovima i opštinama u Srbiji su pod velikim pritiskom zbog pandemije, a tokom marta dobile su i nalog da svoje izdatke moraju da smanje za 20 odsto. Privrednici zbog toga strahuju da će im lokalne samouprave od sledeće godine povećati porez na imovinu i druge parafiskalne namete, pišu Večernje novosti.

Na eventualno povećanje nameta firmama ukazuje Mreža za poslovnu podršku, koja navodi da će više detalja biti poznato krajem godine, kada budu definisani lokalni budžeti.

"Problem je što firme za istu namenu plaćaju po dve, tri različite naknade, jednu republici, drugu lokalnoj samoupravi, treću nekom fondu koji skuplja novac, na primer, za reciklažu", dodaje koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. 

Prema njegovim rečima, tokom ove godine već su uvedene neke dažbine kroz komunalne usluge, a kompanije u nekim opštinama se žale da su dobile novu naknadu koja se zove protivpožarno održavanje.

Sve to im ide kroz komunalne usluge, iako to već plaćaju odvojeno, jer kako dodaje imaju ugovore sa firmama za zaštitu od požara.

PREDUZEĆA VIŠE NE MORAJU DA SAKUPLJAJU RAČUNE ZA MARKICE

KOMPANIJE PLAĆAJU BLIZU 600 DAŽBINA

"Kompanije plaćaju oko 590 parafiskalnih nameta, a ima čitav niz nerešenih pitanja u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih se određuju i zašto se uvode", podseća Rajić.

On dodaje da je neophodno napraviti registar tih dažbina kako bi se znalo kakve su obaveze privrednika, kao i da je ove godine uvedena i ekološka taksa, kao i da mnoga preduzeća izdvajaju za ekološku zaštitu preko komunalnnih usluga.

Rajić ističe da samo porez na imovinu predstavlja sve teže opterećenje, kao i da se privrednici plaše da će on ponovo biti povećan, kao što je bilo i u prethodnim kriznim situacijama.

Suprotno mišljenje ima ekonomista Ivan Nikolić koji kaže da nisu najavljeni nikavi novi nameti, ili povećanje poreskih oblika

"S obzirom na probleme u kojima se privreda nalazi, sumnjam da će lokalne samouprave uspeti da je realizuju, jer im je za to potrebna saglasnost Ministarstva finansija ili Vlade", istakao je Nikolić.

U Mreži za poslovnu podršku naglašavaju da je tokom ove godine bilo dosta pozitivnih primera iz gradova i opština koji su odložili naplatu različitih naknada i zakupa poslovnog prostora, ali da zbog kresanja budžeta imaju veliki problem da obezbede finansiranje. 

Informacije o eventualnim povećanjima dažbina stigle su im kako dodaju od menadžera kompanija koje posluju na području nekih lokalnih samouprava koje kako kažu planiraju povećanje dažbina.

Da je i tokom pandemije bilo poskupljenja komunalnih usluga, svedoči i primer Grada Užica gde je krajem septembra odlučeno da poskupi voda i to za 18 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara