Ustavni sud odbacio sve inicijativa za ispitivanje ustavnosti vanrednog stanja

Foto: Pixabay

Ustavni sud Srbije je zbirno odbacio sve inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja i opštih pravnih akata koji su iz te odluke proistekli, navodi se u saopštenju.

Sud je takođe odbacio i zahtevi za obustavu izvršenja akata i radnji preduzetih na osnovu naveden osporene Odluke Vlade Srbije.

Podsećamo, Ustavni sud je tokom trajanja vanrednog stanja primio više desetina inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti, od čega se preko 30 odnosilo na pojedine odredbe koje su tokom vanrednog stanja doneli Vlada Srbije i pojedina ministarstva.

Razlozi za odbacivanje inicijativa bi trebali da budu objavljeni sledeće nedelje u Službenom glasniku.

Vanredno stanje u Srbiji je zbog pandemije koronavirusa uvedeno 15. marta, a ukinuto 6. maja.

Organizacije civilnog društva, političke partije i pojedinci koji su sudu podnosili inicijative ukazivali su na potencijalnu neustavnost odluke o samom uvođenju vanrednog stanja, obzirom da je odluka doneta bez saglasnosti Skupštine Srbije i bez "adekvatnog objašnjenja zašto se najviše zakonodavno telo nije sastalo da razmatra uvođenje restriktivnih mera".

Inicijative su bile usmerene i na legalnost održavanja "skajp suđenja", Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije i sličnih restriktivnih mera.

Sve više inicijativa za ispitivanje ustavnosti vanrednog stanja

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Željko

    Sad još da nas ubede da je belo crno, i mi to prihvatimo, i da ubrzamo sopstveni kraj...ustavni sud radi protiv ustava, bio bi kratak komentar.