'Ustavni sud Srbije obezvredio ulogu Skupštine'

Foto: Pixabay

Ustavni sud Srbije obezvredio je ulogu Skupštine u postupku proglašenja vanrednog stanja svojom odlukom da odbaci sve podnete inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja tokom korona krize, ocenio je danas Beogradski centar za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija podseća da Ustav propisuje da je parlament zadužen za proglašavanje vanrednog stanja i da po njemu određuje mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava i sloboda, a da je Ustavni sud zaključio da nema mesta raspravljanju o ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja na osnovu obaveštenja predsednika Narodne skupštine da zakonodavno telo ne može da se sastane.

Navodi se i da Ustavni sud nije doveo u pitanje ustavnopravnu sumnju ovlašćenje predsednika parlamenta da bez prethodnog sazivanja i održavanja sednice Kolegijuma, pribavljanja mišljenja narodnih poslanika, njihovih grupa ili skupštinskih tela o mogućnostima za održavanje sednice, odluči o suspendovanju rada predstavničkog tela.

"Zbog svega i ne čudi, premda svakako zabrinjava, to što je u obrazloženju odluke Ustavnog suda postupak proglašenja vanrednog stanja od strane predsednika Republike, predsednika Vlade i predsednika Narodne skupštine okarakterisan kao alternativan, umesto kao supsidijaran", ocenjuju u Beogradskom centru za ljudska prava.

Sud nije smatrao relevantnim ispitivanje činjenica koje su trebale da prethode slanja takvog dopisa izvršnim vlastima, a to je obrazložio svojom "nemogućnošću da ocenjuje organizacione mogućnosti Narodne skupštine da se sastane bez odlaganja u uslovima postojanja opasnosti po život i zdravlje ljudi".

"Obezvređivanjem uloge parlamenta na navedeni način dovedena je u pitanje i Ustavom proklamovana suverenost građana koja se ostvaruje posredstvom njihovih slobodno izabranih predstavnika. Mogućnost njene uzurpacije od strane jednog narodnog poslanika za Ustavni sud Srbije nije bila relevantno ustavnopravno pitanje", dodaje se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava dodaje da je tokom vanrednog stanja podneo tri inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, po kojima Ustavni sud još uvek nije doneo odluke.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara