UTAS pita građane šta misle o osiguranju turističkih agencija

Foto: Pixabay

Udruženje turističkih agenija (UTAS) Srbije pozvalo je građane preko svoje fejsbuk stranice da učestvuju u anketi putem koje želi da sazna kakvo je njihovo mišljenje o osiguranju poslovanja turističkih agencija od insolventnosti i bankrota.

U UTAS-u napominju da nijedna agencija koja opslužuje manje od 1.000 putnika nije dobila ponudu za osiguranje svog poslovanja, a dodaju da se za za novoosnovane agencije traže dosta velike garancije čiji iznosi idu i do 200.000 evra. 

Smatraju i da će takvo ponašanje obeshrabriti one koji se školuju da rade u oblasti turizma i dodaju da žele da saznaju koji bi vid osiguranja turističkih agencija bio prihvatljiv za same građane.

UTAS objašnjava da je povod za pomenuto istraživanje situacija u kojoj se nalazi 90 odsto agencija koje su u nezavidnom položaju zbog pandemije i važećih propisa.

Kako podsećaju, propisi nalažu da se od agencija zahtevaju garancije za poslovanje u vrednosti od 50.000 do 400.000 evra, što je kako napominju za najmanje agencije preskupo, a za najveće agencije apsolutno nedovoljno da zaštite putnike u slučaju njihovih finansijskih probema. 

UTSAS: DRŽAVI HVALA NA BRZOJ REAKCIJI ALI REŠENJA ZA TURISTIČKE AGENCIJE JOŠ NEMA

Kažu da su najnovije cene tih garancija od devet do 18.000 evra, a u januaru su koštale od 1.000 do 10.000 evra.

Udruženje podseća da država sve to želi i da subvencioniše, kao i da to predstavi kao pomoć agencijama, iako će kako misle taj novac otići osiguravajućim kućama. 

Predstavnici turističkih agencija tvrde i da su osiguravajuće kuće ograničile broj agencija koje mogu da dobiju licencu, kao i da njihovi predstavnici sami daju izjave da u Srbiji ima previše agencija.

UTAS napominje da će se rezultati tog istraživanja predstaviti ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Vladi Srbije i javnosti. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara