Mladen Šarčević FOTO:N1

Mladen Šarčević

Uvešćemo više zdravijih obroka u školske kuhinje

Mladen Šarčević FOTO:N1
U svakodnevnoj ishrani dece u Srbiji treba da bude mnogo voća i povrća i zato ćemo uvesti više zdravijih obroka u školske kuhinje, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je posetio učenike Osnovne škole Marija Bursać u Beogradu koji su u Maksi školskom karavanu kompanije Delez Srbija učili o tome zašto je važno da se pravilno i zdravo hrane.

"Ministarstvo prosvete vodi računa o školskom životu učenika u kom treba da bude više sporta, putovanja i dobrih navika, a u tome nam pomaže i Maksi karavan koji će obići više od 100 škola u Srbiji u cilju popularizacije zdrave ishrane", kazao je ministar.

Po njegovim rečima, donet je pravilnik koji bliže uredjuje uslove za organizovanje ishrane i utvrđuje kvalitet obroka u osnovnoj školi, kao i pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane u predškolskoj ustanovi.

"Mnogi podaci o zdravstvenom stanju učenika na sistematskim pregledima pokazali su da u ishrani školske dece treba da bude manje pica, manje brze hrane, a više voća i povrća. Zato želimo da unapredimo kvalitet i način ishrane, kao i razvoj pravilnih navika kod osnovaca", rekao je Šarčević.

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Kvantan Roje ocenio je da građani treba više da uče o zdravijim navikama kako bi svaki dan činili dobar izbor u ishrani.

"Maksi školski karavan je do sada obišao 38 škola, a do aprila sledeće godine planiramo da više od 15.000 djaka nauči zašto je važno da im brokoli, šargarepa, paprika i tikvica budu omiljeni na tanjiru", kazao je Roje.

Direktorka Osnovne škole "Marija Bursać" Bojana Šotra ukazala je da se nastavnici i učitelji trude da utiču na svest dece o važnosti zdrave ishrane, ali da to treba da čine i roditelji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara