Uvoz iz Švajcarske porastao 93 odsto u prva dva meseca

Ambasada Švajcarske

Samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren je izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U ova dva meseca, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra, navela je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

U Beogradu je juče predstavljen Švajcarski program saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025. godine.

U okviru novog Programa, švajcarska razvojna saradnja u Srbiji će se fokusirati na oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, demokratskog upravljanja i civilnog društva, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja, saopštila je Ambasada Švajcarske.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla da je Švajcarska tokom poslednje decenije jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Atanasković je navela i da švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

"Prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Кonfederacijom, pre svega, prepoznajemo kroz rast priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede", zaključila je ministarka Atanasković.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji Rihard Koli rekao je da će se novi program saradnje za sa Srbijom za period do 2025. godine zasnivati na četiri ključna segmenta, a to su  demokratsko upravljanje i civilno društvo, ekonomski razvoj i zapošljavanje, klimatske promene i održivi urbani razvoj, kao i migracije. 

"Fokus će biti na promociji veće inkluzivnosti građana na lokalnom nivou, njihovog učešća u demokratskim procesima, kao i na podršci ka ispunjenju ciljeva Agende 2030", izjavio je Кoli i dodao da će posebna podrška biti usmerena i na dualno obrazovanje, podršku malim i srednjim preduzećima i poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Švajcarski program saradnje sa Srbijom 2022-2025. predstavlja nastavak podrške reformskim procesima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Država Švajcarska prisutna je u Srbiji od 1991. godine, što je dokaz njene posvećenosti ovom bilateralnom partnerstvu. Do sada, finansijska podrška Švajcarske iznosi 400 miliona evra, uz dodatnih 95 miliona evra opredeljenih za period od 2022. do 2025. godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.