Foto: Pixabay

Uvoz svinjetine skočio 200%, izvoz ugrožen zbog epidemije kuge

Foto: Pixabay
Uvoz proizvoda od mesa je u protekle dve godine porastao za 200%, dok izvoz istovremeno pada. Afrička svinjska kuga je drastično umanjila dostupnost domaćih sirovina za proizvodnju, izjavio je izvršni director Neoplante Aco Tomašević za Danas.

Prema njegovim rečima, proizvodnja svinja u Srbiji je trenutno ispod dva miliona, što je nedovoljno i za domaće potrebe, a cene uvoznih proizvoda od svinjetine su niži i do 60%.

Rešenje bi moglo da bude povećanje kvaliteta proizvoda, povećanje subvencija za stočarstvo, ali i stvaranje teritorija slobodnih od kuge, sa kojih bi moglo da se izvozi meso na pojedina tržišta koja su domaćim proizvođačima trenutno nedostupna.

Domaća mesna industrija zbog velike epidemije svinjske kuge poslenjih meseci ne može da izvozi živo meso i prerađevine koje nisu prošle termičku obradu na temperature višoj od 80 stepeni Celzijusa.

Podaci Privredne komore Srbije ukazuju da je uvoz kobasica i srodnih proizvoda u prvihdeset meseci tekuće godine iznosio 18,7 miliona evra, što je za oko 7% više nego cele prošle godine.

Istovremeno, izvoz takvih proizvoda je pao za deset miliona evra, odnosno na 23,4 miliona.

PROČITAJTE JOŠ: 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara