Vlasotince. FOTO: VI/Wikipedia

Uz subvenciju, Gruneru i besplatno zemljište

Vlasotince. FOTO: VI/Wikipedia

Nemački proizvođač komponeneti za autoindustriju Gruner dobiće besplatno zemljište vredno 10 miliona dinara od opštine Vlasotince radi realizacije investicionog projekta.

Prema ugovoru, koji je odobrila Komisija za kontrolu državne pomoći, Gruner će besplatno dobiti građevinsko zemljište površine 8.186 radi izgradnje novih proizvodnih objekata.

Ukupna procenjena vrednost ovog zemljišta je 10.314.360 dinara, navodi se u odluci Komisije.

Država je ranije odobrila nemačkoj Gruneru skoro 800.000 evra subvencija za proširenje kapaciteta i zapošljavanje novih 200 radnika do kraja 2022. godine, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Gruner se takođe obavezao da novootvorena radna mesta zadrži najmanje pet godina po okončanju investicionog projekta.

Nemački Gruner je, kako se navodi, „jedan od evropskih i svetskih lidera u oblasti proizvodnje releja", i zapošljava preko hiljadu radnika.

Prilikom otvaranja novog pogona Grunera u Vlasotincu 2017. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija pomogla to preduzeće subvencijama od ukupno 3,2 miliona evra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, ta kompanija ostvarila je neto dobitak od 47,6 miliona dinara u 2018. godini, skoro 140 miliona u 2017. godini, 61,2 miliona u 2016. i 44,2 miliona u 2015. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma u suvlasništvu Veselinovića i Radoičića među najvećim dužnicima

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • kukuruz

    Vrednost zemljista je 250hiljada evra, ne 95 h/e. Umesto subvencija srafcigerima, treba da se subvencionisu velika vinogradarska zadruga, prefabrikacija tipa BESKo i turizam.