FOTO: Pixabay

Uzbunjivač iz Krušika: Četiri preduzeća povlašćena pri kupovini municije

FOTO: Pixabay

Uzbunjivač iz fabrike oružja Krušik Aleksandar Obradović izjavio je za nedljnik NIN da su četiri privatne kompanije povlašćene prilikom kupovine municije od te državne firme.

„Dva preduzeća kontroliše Slobodan Tešić. Tu je i firma GIM, za koju je kao posrednik u Krušik dolazio Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, a četvrto preduzeće je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i njega vodi čovek iz Srbije", tvrdi Obradović.

On se tereti za odavanje poslovne tajne zato što je novinarima prosledio dokumenta koja pokazuju ulogu oca ministra unutrašnjih poslova u unosnim poslovima trgovine oružjem, a na štetu državnog preduzeća Krušik.

Obradović je uhapšen u policijskoj akciji 18. septembra i prvobitno mu je određen kućni pritvor, ali je nakon žalbe tužilaštva ova odluka preinačena a uzbunjivač prebačen u Centralni zatvor u Beogradu.

Javnost skoro mesec dana nije znala da se nalazio u pritvoru, dok NIN nije objavio nezvanične informacije, nakon čega je BIRN objavio više detalja o hapšenju. Nakon pritiska javnosti zatvorski pritvor zamenjen je kućnim.

„Mom osmogodišnjem sinu porodica je rekla da sam na službenom putu. Međutim njemu je bilo čudno što ga uopšte ne zovem. Njegov rođendan smo proslavili dan pre nego što sam odveden u zatvor, 29. septembra, i od tada ga nisam čuo dok nisam prebačen u kućni pritvor", kaže Obradović.

Dugo nije znao da se javnost uzbunila zbog njegovog privođenja jer u zatvoru „postoje samo kanali sa nacionalnom frekvencijom i Studio B".

„U nedelju 13. oktobra uveče sam saznao da na Pinku prozivaju moju majku i to me je mnogo iznerviralo i pogodilo", priča za NIN čovek koji je razotkrio zloupotrebe u državnoj firmi.

Sledećeg dana su ga posetile majka, sestra i supruga, koje su mu rekle da se ljudi okupljaju ispred zatvora. Inače, tokom 30-dnevnog pritvora Obradoviću su bile dozvoljene ukupno tri posete.

„Tada sam shvatio da nisam ostavljen sam, samo sa svojom porodicom. Neizmerno im hvala, kao i medijima koji su objavili šta mi se dešava", kaže uzbunjivač.

PROČITAJTE JOŠ:

Partijski vojnici sistematski isisavaju novac iz namenske industrije

ArmsWatch: Naoružanje iz Srbije u rukama ISIS

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    Pravedno bi bilo ubiti ministra i sve clanove vlade zbog dugogodisnje zloupotrebe polozaja, ugjetavanja miliona gradjana i krsenja ljudskih prava miliona gradjana! Bez sudjenja, kao Causesku sto je zavrsio - zasluzili su i gore!!!