FOTO: Pixabay

Uzbunjivač: Krušik nabavljao čak i papir od firme bliske SNS

FOTO: Pixabay

Uzbunjivač iz valjevske fabrike Krušik, Aleksandar Obradović, izjavio je da ima ozbiljne sumnje da je najviši vrh države umešan u trgovinu oružjem, i da je povlašćivanje pojedinih dobavljača samo deo zloupotreba u toj kompaniji.

„Ima čitava grupa privatnih dobavljača koji su smenili višedecenijske dobavljače Krušika, došle su firme osnovane 2016, 2017 ... To je veliki broj firmi, na Krušik je stavljena šapa - i papir za kopiranje je morao da dođe iz firme koje je povezana sa SNS", rekao je Obradović u intervjuu za N1, koji je obavljen u njegovom domu, gde se nalazi u kućnom pritvoru.

On je naveo da su institucije, pre svega Ministarstvo odbrane, namerno žmurile na dešavanja u toj državnoj fabrici.

„Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015. Uprava za odbrambene tehnologije (Ministarstva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od Krušika, to je obaveza ... sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve", rekao je on.

Kako je naveo, o tome šta se događa bio je obavešten i predsednik Srbije, ali je „izgleda nečija direktiva bila da se žmuri na sva ta dešavanja".

Obradović je rekao da je otac ministra policije Branko Stefanović više puta dolazio u Krušik kao predstavnik privatne kompanije GIM, koja je bila povlašćena pri kupovini oružja.

On je ranije izjavio da su prilikom nabavke naoružanja od Krušika pored GIM-a bile povlašćene i dve kompanije u vlasništvu Slobodana Tešića i jedna iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Obradović je objasnio da se u poslu kupovine oružja pojavljuju i of-šor firme preko kojih privatne kompanije same sebi prodaju tu robu da bi je posle prodale krajnjem kupcu.

Na pitanje da li ima još informacija ili saznanja o kojima do sada nije govorio, Obradović je kazao da će određena saznanja izneti nadležnim institucijama.

„Ovo možda nije ni mesto gde to treba da se iznese, čekam poziv nadležnih institucija i njima ću izneti sva svoja saznanja o zloupotrebama", rekao je on.

Obradović je novinarma predao dokaze o umešanosti oca ministra policije Branka Stefanovića u trgovinu oružjem po povlašćenim cenama.

Uhapšen je 18. septembra i smešten u kućni pritvor, ali je ubrzo prebačen u zatvor u Beogradu. Javnost nije ništa znala o njegovom hapšenju skoro mesec dana, dok mediji nisu objavili informacije o tome.

Nakon pritiska javnosti, Obradović je posle skoro mesec dana vraćen u kućni pritvor, gde se i dalje nalazi.

PROČITAJTE JOŠ:

RTS da počne da izveštava o uzbunjivaču iz Krušika

 

NIN: GIM i Tešić duguju Krušiku milione evra

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • eks

    Ovaj pripada Savezu za S.anja . A i prezime mi je nešto poznato .