UZUZ: Članarine za PKS neustavne

Foto: Pixabay

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) navodi da velikom broju građana pristižu zahtevi za naplatu članarine Privrednoj komori (PKS), koju ocenjuju kao "neustavnu". UZUZ dodaje da se to dešava i pored toga što se Ustavom Srbije "svakome garantuje pravo da ostane izvan svakog udruženja".

"Apsolutno je neispravno obračun vršiti prema poslovanju od pre dve godine", ocenjuje se u saopštenju UZUZ-a.

Prema njihovim rečima, mnogobrojni privredni subjekti su pogođeni merama protiv pandemije, pa je samim tim njihov ostvareni prihod znatno manji.

UZUZ zbog toga smatra da je naplata članarine po postojećem modelu "ne samo neustavna, već i izrazito nepravična", zbog čega su tražili njenu hitnu reviziju. 

Visina članarina se trenutno obračunava prema finansijskom izveštaju i poslovnom prihodu iz 2018. godine. 

Iz ovog Udruženja upozoravaju da će pojedinim privrednim subjektima članarina Privrednoj komori biti naplaćena i preko 2 miliona dinara godišnje.

Takođe, ističe se i da je Ustavni sud odluku o neustavnosti odluke o članarinama doneo bez javne rasprave, iako je predlog za ocenu ustavnosti podnelo 47 narodnih poslanika, čime je, kako navode, "takođe prekršen Ustav Republike Srbije".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.