Vajgl: Od oko 80 tipično mafijaških ubistava u Srbiji, samo mali broj njih rešen

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac liberalnih partija za Srbiju Ivo Vajgl ocenio je da je borba protiv organizovanog kriminala ozbiljno pitanje kojem treba posvetiti posebnu pažnju u izveštajima o napretku Srbije ka EU.

Slovenački političar, član Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, rekao je za Radio slobodnu Evropu da je Srbija ostvarila napredak u vladavini prava, ali da se na više polja nije uskladila sa standardima i vrednostima EU, među kojima su mediji i manjine.

RSE navodi da je Vajgl prvi evropski zvaničnik koji je otvorio pitanje velikog broja žrtava mafijaških obračuna u Srbiji koje prati izrazito mali broj rešenih slučajeva.

"Radi se o tome da je bilo oko 80 slučajeva tipično mafijaških ubistava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, pet ili šest, a da je samo u oko šest slučajeva neko priveden pravdi. Svi ostali su nestali negde u pravosudnim kanalima", rekao je Vajgl.

Dodao je da postoji jaka sumnja da odlaganje i nevoljnost da se ti slučajevi istraže imaju veze s umešanošću politike, pa možda i visokorangiranih političara u poslove bliske mafiji.

"Dakle, to jeste ozbiljno pitanje i mislim da, kada razgovaramo o izveštajima o napretku Srbije i nekih drugih zemalja Zapadnog Balkana, moramo da usmerimo svetlo i na ovaj problem", rekao je Vajgl.

Savamala primer neefikasnosti pravosuđa

Kao primer problema koji je povezan s vladavinom prava i neefikasnošću pravosuđa, Vajgl je naveo slučaj Savamala.

"Dakle, da – Srbija mora energičnije da se posveti svojim obavezama kada je u pitanju istraživanje organizovanog kriminala", rekao je on.

Neusklađenost sa EU po pitanju medija i manjina

Vajgl je rekao da je Srbija napredovala u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava i da su ustanovljene nove institucije koje nadziru vladavinu prava, rad policije i pravosuđa, ali da je više institucija ustanovljeno nego što su one postigle rezultata.

On je rekao da je potrebno da više sarađuju policije i specijalna tužilaštava za organizovani kriminal u različitim državama Zapadnog Balkana.

"Kada govorimo o izveštajima o napretku, mislim da bi tu saradnju susednih država trebalo da uključimo u sliku o tome kako pojedinačna zemlja kandidat napreduje u tom pogledu", dodao je Vajgl.

Evropski poslanik je rekao da se Srbija na više polja nije uskladila sa standardima i vrednostima EU, pre svega po pitanju medija i manjina.

"Na toj debati (pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta) rekao sam da imam osećaj, s obzirom na to da sam i sam nekada bio novinar i da sam i živeo u Beogradu, da je pre 30 godina možda bilo više kreativne i slobodne štampe nego što je danas ima u Srbiji", rekao je Vajgl.

Kad je reč o manjinama, Vajgl je naveo da se "vidi očigledan napor države da kontroliše organizacije nacionalnih manjina".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara