FOTO: Pexels

Veći kredit, no prodajna cena: Finska kompanija kupila od Smedereva fabričku halu

FOTO: Pexels

Smederevska kompanija za proizvodnju kablova PKC Wiring sistems doo u vlasništvu istoimene finske kompanije, postala je danas zvanično vlasnik svoje četiri proizvodne hale i zemljišta u industrijskoj zoni za koje je platila Smederevu 6,29 miliona evra, javio je portal  Pressek. 

Kako se navodi, halu je prethodno grad Smederevo izgradio uz pomoć kredita za 7,8 miliona evra.  Kupac će, pored hale, dobiti zgradu portirnice, poslovnu zgradu površine 290 kvadrata i zgradu Carinskog terminala slobodne zone površine 114 kvadrata, kao i građevinsko zemljište ukupne površine 5 hektara i 75 ari.   

Kako je preneo B92, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je ranije, u avgustu, navela da je od uzetog kredita, zgrada koštala 5,8 miliona evra, dok je za preostalih dva miliona evra izgrađena prateća infrastruktura i podignuta još jedna manja hala od 3.000 kvadrata koja se, takođe, rentira investitorima.

Portal dodaje i da je PKC  na ime zakupa, pošto već godinama posluje u ovom objektu, u budžet Smedereva od 2015. uplatio skoro četiri miliona evra.

PKC će, piše Pressek, na ovom prostoru proširiti svoje proizvodne kapacitete izgradnjom još jedne hale i u narednom periodu otvoriti novih 1.000 radnih mesta.

U kompaniji radi nešto više od 1500 ljudi. Ova kompanija dospela je u žižu javnosti prethodnih godina jer je od 2014. do 2016. godine dobila na ime subvencija za otvaranje novih radnih mesta 7,5 miliona evra i da sve vreme, uprkos subvencijama, pravi ozbiljne gubitke. 

Prema podacima iz finansijskog izveštaja za prošlu godinu, kompanija je zabeležila gubitak od 71 milion dinara (oko 600.000 evra) dok je u 2017. poslovala sa gubitkom od 350 miliona dinara ili oko tri miliona evra.

Kako je 2017. uočio Istinomer, smederevski proizvođač kablova je poslovalo negativno i 2016. kada je iskazao gubitak veći od šest miliona evra. Preduzeće je imalo gubitke i u 2015. godini od 4,5 miliona evra i u 2014. godini - oko 1,8 miliona evra. 

U analizi Istinomera se ocenjuje i da je paradoks što i u samom rešenju o dozvoljenosti podsticaja iz 2014, Komisija za kontrolu državne pomoći tvrdi da je proizvodnja kablova specifična delatnost ”koja ima dobar plasman na tržištu i koja ima potencijala, te je važan segment ekonomske strukture i stabilnosti ukupnog privrednog razvoja Republike Srbije”.  

Podseća i da ova kompanija zbog činjenice da poslje u slobodnoj zoni, na uvoz sredstava potrebnih za proizvodnju ne plaća carina i druge uvozne dažbine, ne plaća se ni porez na dobit preduzeća. Takođe, ne plaća se PDV na energente kao ni na unos dobara i pružanje prevoznih i drugih usluga u slobodnoj zoni. 

Kompanija se pre tri godine, u negativnom kontekstu, provlačila po medijima zbog navodnih mesečnih naknada od 5.000 dinara za stručno usavršavanje visokoobrazovanog kadra i niskih plata.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, rashodi za bruto zarade 1520 zaposlenih prošle godine izosili su više od milijardu dinara. Matematika kaže da to znači da u proseku  mesečna bruto zarada radnika u smederevskoj kompaniji za proizvodnju kablova iznosi 57.000 dinara, što je nešto više od 30.000 dinara neto.

I. PavlovićNovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ivan

    Sve što ste napisali su budalaštine, nigde veze sa istinom. Pojma o pojmu nemate.