Većina osnovnih, srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka

Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvetnih radnika u toj zemlji koji zahtevaju veće plate.

Kako slovenačka agencija STA prenosi, ovo je drugi protest prosvetara u Sloveniji u prethodnih mesec dana.

Rojters navodi da se najveći protest koji čini 2.000 ljudi, odvija ispred zgrade vlade u Ljubljani, a sledeći strajk biće održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plate.

U 11 gradova u Sloveniji, više hiljada sindikalnih aktivista izneće svoje zahteve u 12 časova.

Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvete SVIZ propali su u ponedeljak uveče jer nije uspopstavljen dogovor o visini i dinamici rasta plata u javnom obrazovnom sektoru.

Kako britanska agencija navodi, tri meseca uoči opštih izbora u zemlji koji su zakazani za 10. jun, vlada slovenačkog premijera nalazi se pod pritiskom za povećanjem plata pošto trgovinski sindikati tvrde da ekonomski rast nudi mogućnost za to.

Najveći sindikat zahteva da se plate pedagoških radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.

Taj sindikat takodje iznosi podatak da su plate u državnoj upravi letos povećane za 4 odsto, a plate u obrazovnom sektoru za samo za 1,69 odsto.

Prosvetari takodje zahtevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Uprkos štrajku, vrtići će biti organizovani za decu čiji roditelji nisu imali kome da ih ostave na čuvanje, navodi slovenačka agencija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara