Većina pozorišta u Srbiji u lošem stanju

Nova ekonomija, Dušan Đorđević

Većina pozorišta u Srbiji, osim što nema dovoljno novca, radi u neuslovnim zgradama koje su u lošem stanju i slabo tehnički opremljene, navodi se u Predlogu strategije razvoja kulture Srbije 2020-2029.

Zbog nepovoljnih uslova rada, većina mladih umetnika i stručnjaka ne odlazi van Beograda ili Novog Sada, što je dovelo do toga da većina teatara u Srbiji nema potpuno profesionalne umetničke ansamble, ocenjuje se u dokumentu. 

Pozorišni sistem u Srbiji čini 36 profesionalnih pozorišta, 47 amaterskih pozorišnih trupa, 14 dečjih pozorišta, ali i umetnička udruženja i udruženja građana u ovoj oblasti, kao i brojni umetnici, saradnici i stručnjaci u kulturi. U sezoni 2017/2018. odigrano je 6698 pozorišnih predstava. Predstave je gledalo 1.387.257 građana.

Najrazvijeniji pozorišni život ima Beograd (14 profesionalnih pozorišta, 5 amaterskih i 6 dečjih pozorišnih ustanova), potom Novi Sad, Subotica, Niš i Kragujevac, što čini više od polovine svih srpskih pozorišta.

U ostalim delovima zemlje, ove ustanove kulture su neravnomerno raspoređene, što umanjuje dostupnost kvalitetnih umetničkih programa i predstava. 

Narodno pozorište preko tendera naručuje glumce

pošaljite komentar

Nema komentara