Foto: Pixabay

Veštačka inteligencija rešava brojne probleme, ali donosi i rizike

Foto: Pixabay
Eksponencijalni razvoj veštačke inteligencije (AI) može imati i izrazito dobre i izrazito loše strane, a programeri i naučnici moraju aktivnije da usmeravaju njen razvoj i  da prestanu da budu puki izvršioci, jedna je od poruka Wonderland AI Summit-a održanog u Beogradu.

Tokom najvećeg događaja u jugoističnoj Evropi posvećenom veštačkoj inteligenciji, svetski stručnjaci i učesnici su imali priliku da diskutuju o primeni ove sve važnije nove tehnologije u svakodnevnom životu, ali i o potencijalu za njenu implementaciju u svim aspektima poslovanja.

Jedan od najvećih svetskih investitora u AI tehnologije i partner u IBM venture fondu Kristof Velsbah (Christoph Welsbach) naveo je da razvoj veštačke inteligencije može da reši velike izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, ali i da, kao kod svake tehnologije, postoje i rizici od njegove upotrebe.

Kao jedan od najvećih problema sa kojima se suočava upravo to što AI nije vizuelno jednostavno predstaviti, poput prethodnih revolucionarnih izuma, već koncept i dalje ostaje apstraktan i dalek prosečnim građanima.

On je naveo i da ova naučna oblast beleži eksponencijalni rast od 2010. godine, te da dramatične benefite već sada primenjujemo. Velsbah je naveo primer robota koji može da testira i proveri efikasnost leka za svega 46 dana u odnosu dve do tri godine koliko je ljudskim laborantima obično neophodno.

Kao najveći rizik daljeg razvoja AI tehnologija, Kristof vidi automatizaciju oružja, kreiranje inteligentnih mikro-dronova, ali i deepfake snimke kojima se može manipulisati pojedincima ili političkim procesima. Naveo je i šire društvene rizike, poput masovnog nadzora.

Julijan Merten (Julian Merten) iz kompanije Meredes Benc je govorio o veštačkoj inteligenciji kao alatu za poboljšanje donošenja odluka i kako tim koji on predvodi pomaže finansijskom odeljenju nemačke korporacije koja broji 300 hiljada zaposlenih.

„Ne smemo koristiti AI samo zato što je to AI, odnosno nova tehnologija. I ovaj alat moramo koristiti samo ako njegova upotreba svrsishodna [u našem poslovanju]. Iako modeli koje mi kreiramo umeju da budu veoma kompleksni, menadžentu ipak na kraju moramo da objasnimo zašto je neka odluka doneta na osnovu veštačke inteligencije”, rekao je Merten.

On je naveo i da inženjeri i progremeri zaduženi za AI u Mercedesu  ne pokušavaju da automatizuju proces odlučivanja, već da kolegama dostave alate putem kojih će vizuelno predstaviti rezultate, predviđati neke aspekte budućeg poslovanja, i preporučivati pojedine aktivnosti.

Kao najveći zadatak svog tima u budućnosti, Merten navodi vođenje poslovanja zasnovanog na podacima u kompaniji čiji biznis-model nije zasnovan na podacima.

Wonderland AI okupio je više od 600 učesnika i 20 govornika iz međunarodnih tehnoloških kompanija. Tokom samita, učesnici su na predavanjima i radionicama bliže upoznali industrijske inovacije iz oblasti poljoprivreda, fintech-a, automobilske industrija, zdravstvo i drugih oblasti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.