Posetioci na prezentaciji FOTO: B. Marković, Ambasada Švedske

Jan Lundin, ambasador Švedske u Beogradu:

Velike mogućnosti saradnje Srbije i Švedske u sektoru hrane

Posetioci na prezentaciji FOTO: B. Marković, Ambasada Švedske

U okviru inicijative Švedskog instituta Food For Tomorrow u Beogradu je predstavljen projekat Bee Connected koji kroz praktične korake promoviše važnost pčela za sistem proizvodnje hrane i očuvanje životne sredine kroz socijalno preduzetništvo.  

Prezentacija je održana u rezidenciji ambasadora Švedske Jana Lundina. 

Projekat ima za cilj uključivanje i informisanje šire javnosti o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači. Štiteći pčele, štiti se lokalni biodiverzitet, životna sredina i  zdravlje ljudi koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani.  

Potencijal saradnje u projektima vezanim za hranu

 

jan lundin foto kristian pohl

FOTO: Jan Lundin, ambasador Švedske FOTO: Kristian Pohl

Ambasador Jan Lundin rekao je da Švedski institut i švedska ambasada žele da sarađuju sa Srbijom na projektima vezanim za hranu, među kojima su i inicijativa Food for Tomorrow i projekat Bee Connected. 

"Hrana je neka crvena nit za veliki dijapazon saradnje izmedu Srbije i Švedske. Osim malina, koje su glavni izvozni proizvod za Švedsku, ovde postoji veliki potencijal koji je do sada neiskorišćen i na tome ćemo raditi. Smatram da postoje brojne mogućnosti saradnje između malih i srednjih preduzeća naše dve zemlje u sektoru hrane",  rekao je ambasador Lundin.
Švedska će, zajedno sa Evropskom unijom, pružiti punu podršku Srbiji. To uključuje i životnu sredinu i proizvodnju hrane.  

Dve zemlje, kako je rekao, već imaju  dobru saradnju, a primeri za to su i kompanije Tetra pak i Ikea. 

Tetra pak, iz Gornjeg Milanovca, proizvodi tri milijardi pakovanja za mleko i sokove svake godine, što je povezano sa proizvodnjom hrane. 

"Ikea je, takođe, jedna od najznačajnih kompanija u oblasti hrane. Mnogi ne znaju da su oni jedan od najvećih lanaca brze hrane na svetu. Njihovi restorani u svakoj robnoj kući, kao i njihova prodaja švedske hrane  su od velikog značaja", rekao je ambasador Švedske i dodao da je saradnja Srbije sa Ikeom tek počela.  

Ambasada će nastaviti da povezuje srpske i švedske kompanije. 

Zaštita životne sredine 

Zaštita životne sredine je veoma važna oblast ne samo u procesu pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, nego i lokalno i globalno. Uz proizvodnju organske hrane, veliki značaj ima prečišćavanje voda i upravljenje čvrstim otpadom. 

"To su dugoročni procesi, koji će trajati decenijama. Nastavićemo sa pripremom investicija za očuvanje životne sredine. Evropska unija želi da ovde budu dobri uslovi za životnu sredinu i spremna je da pomogne u tome", rekao je ambasador Lundin i dodao da je dobra vest  najava ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će 1,5 odsto BDP-a ići na investicije u taj resor.

"Pored srpskih sredstava biće, biće dodatnih sredstava iz Švedske i EU. Zagađivanje ne poznaje granice", kazao je ambasador. 

Svaka zemlja treba da radi na očuvanju reka, na prečišćavanju vode i da, uz to, globalno sprovede mere protiv klimatskih promena. 

"Govorim o uglju koji je veliki faktor proizvodnje struje u Srbiji i tu će dugoročno morati nešto da se uradi". 

Švedska već pomaže Srbiji u prečišćavanju vode.

"U Čačku smo finansirali centar za prikupljanje čvrstog otpada. Sada gledamo da li možemo da uložimo i u Duboko koje je regionalni centar za otpad. Kao i u Leskovcu". 

Srbija ima veliki kapacitet, ali joj je potrebna pomoć Evropske unije.

"To je ono o čemu se premalo govori kada se govori o Evropskoj uniji. Jeste da smo zahtevni što se tiče vladavine prava, a i ponekad Haškog tribunala, ali istovremeno i podržavamo srpske reforme u oblasti infrastruktue i životne sredine. Srbija godinama nije imala ministarstvo za zaštitu životne sredine i sada to treba izgraditi, u čemu pomaže Švedska", rekao je ambasador.

Inicijatori projekta BeeConnected su ekološka organizacija Ekonaut, dizajn inkubator Nova Iskra i kompanija Happy Honey. U saradnji sa ambasadom Švedske projekat je predstavljen srodnim organizacijama, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima. BeeConnected kroz svoje aktivnosti prema principima socijalnog preduzetništva radi na konkretnim koracima koji doprinose podizanju svesti o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, biodiverzitet i očuvanje životne sredine.

Sabina Kerić: Želimo da damo doprinos obogaćivanju ekosistema Beograda

Sabina%20Keric%20Ekonaut%20Foto%20Ambasada%20Svedske B.Markovic
FOTO: B. Marković, Ambasada Švedske

"U 2019. godini nameravamo da okupimo društveno odgovorne kompanije, organizacije i pojedince koji razumeju koliko je važno da vratimo prirodu u grad. Namera nam je da kroz praktično podizanje urbanih pčelinjaka i zelenih površina sa biljkama koje hrane i privlače pčele damo doprinos regeneraciji i obogaćivanju lokalnog ekosistema Beograda i okoline", rekla je Sabina Kerić iz ekološke organizacije Ekonaut.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara