GSP se obnavljaFOTO: Nataša Stojanović

Vesić: Kupujemo više od 200 autobusa za 45 miliona evra

GSP se obnavljaFOTO: Nataša Stojanović
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će Grad biti bogatiji za više od 200 autobusa.

Jedna nabavka, vredna 35 miliona evra, odnosi se na kupovinu autobusa od novca koji je grad obezbedio rebalansom budžeta, dok je druga, vredna 10 miliona, iz sredstava preduzeća za autobuse koji će biti kupljeni na lizing.

Vesić očekuje da za 45 miliona evra, koliko iznose obe nabavke, bude nabavljeno između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koja bude dobijena na tenderu. 

Zamenik gradonačelnika ističe da se novi autobusi kupuju s ciljem obnavljanja voznog parka, obezbeđenja efikasnije realizacije planiranog reda vožnje, smanjenja troškova održavanja vozila, povećanja bezbednosti putnika i kako bi bio postignut viši stepen ekoloških standarda u javnom gradskom prevozu. 


Otvaranje obe nabavke, Vesić je najavio za 12. april. 

Precizirao je da je prosečna starost vozila u GSP iznosi 10,22 godine, kao i da GSP ima povećane troškove održavanja voznog parka zbog starosti vozila. 

"Bezbednost kako vozača, tako i putnika u GSP je direktno zavisna od starosti voznog parka, a sa ekološkog aspekta vozila su ispod standarda, s obzirom da se radi o vozilima koji imaju motore manje od EVRO 6 standarda", kaže Vesić, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje Grada. 

Studija Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu iz januara ove godine koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu, na zahtev Grada Beograda, pokazala je da 150 autobusa čeka rashod, a 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina što ukupno iznosi 427 vozila. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara