Vesić: Nelegalna gradnja je najveći problem uz naplatu javnog prevoza

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za RTS da je u Beogradu nelegalna gradnja najveći problem, uz naplatu javnog prevoza.

Goran Vesić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadrata.

"Nelegalna gradnja je najveći problem uz naplatu javnog prevoza. Kad se legalno gradi plaćaju se doprinosi gradu, a svako ko nelegalno gradi ne plaća to i uzima građanima sve ono što im pripada. Taj novac nije mali, ako uzmemo ovih 500.000 kvadrata recimo, to je otprilike 50 miliona evra", napominje Vesić.

Kaže da je Grad Beograd predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji.

"Postoji nesaglasnost propisa i koriste se različiti zakoni, a mi smo predložili da se ukrštaju informacije svih državnih organa kad je u pitanju nelegalna gradnja. Tražićemo da se legalizacija završava drugostepenim organom da mogu odmah da se ruše objekti, zatim zabranu priključenja bespravne gradnje na bilo kakvu infrastrukturu i da se nelegalna gradnja preko 100.000 kvadrata tretira kao pranje novca", objašnjava Goran Vesić.

Dodaje da se u Beogradu nikada nije više nije gradilo.

"Od 2017. godine izdali smo dozvole za milion i 20.000 kvadrata, a 2012. ih je bilo 242.000", kaže zamenik gradonačelnika Beograda.

Napominje da svi koji grade moraju da imaju isti tretman.

"Mi smo kao grad otvoreni za investiranje, ali nećemo dozovljavati da se bespravno gradi. Objekti koji su počeli da se grade a sada stoje su privatna svojina i radićemo na njihovom rešavanju kroz veće poreze na tu imovinu kako bi naterali vlasnike da to prodaju. Imate i dosta praznih lokacija u gradu koje korite firme u stečaju", objašnjava Vesić.

Kaže da Grad Beograd potpuno stoji na usluzi svim investitorima.

"Ali ne želimo da postoje investitori koji ne plaćaju doprinose. Mnogi državni organi nisu radili svoj posao. Neoprostivo je da bespravnu zgradu neko priključi na struju, vodu...mi svi moramo da se dovedemo u red", zaključuje Vesić.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara