FOTO: Nova ekonomija

Vetar nosi cenu struje za domaćinstva

FOTO: Nova ekonomija

Poslovni rezultati EPS-a povod su za ozbiljnu zabrinutost: u toku 2018. godine EPS je imao po konsolidovanom bilansu gubitak od 10 miliona evra, a u 2019. godine gubitak će po svoj prilici biti znatno veći, hidrologija je loša, a pri tome EPS je prinuđen da otkupljuje sve veću količinu (pre)skupe struje iz vetroparkova, navodi se u analiziji štampanog izdanja Nove ekonomije koji će se krajem decembra naći na kioscima.  

 Kako se navodi, gubici EPS-a usled otkupa struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) po subvencionisanim cenama već 2021. godine će iznositi 100 do 150 miliona evra godišnje (ako se drastično ne poveća naknada za OIE).

Za siromašnu zemlju kao što je naša, problem je što proizvodnja struje iz OIE košta nekoliko puta skuplje od struje iz termocentrala, a više od 10 puta je skuplja od struje iz velikih hidrocentrala.

Za loše poslovanje razlog su ne samo slabosti unutar preduzeća (neadekvatan menadžment, višak zaposlenih, gubici u prenosu, odnosno krađe i stara tehnologija), nego i niske cene za građanstvo. 

U tekstu se ocenjuje da povećanje cene struje za široku potrošnju od 3,9% od 1. decembra koje je očigledno iznuđeno lošim poslovnim rezultatima, neće biti dovoljno; samo zbog enormnog otkupa struje iz vetroparkova cena mora biti uvećana dodatnih 7%. 

Svi ostali energenti dostigli su „svetsku" cenu; dizel i benzin su usled visokih akciza čak skuplji nego u okruženju, dok je cena struje najniža u Evropi i nedovoljna za neohodne investicije.

Povećanja cene struje poslednjih godina su samo „pokrila" inflaciju, EPS je ostao na „nuli" kada se uzme u obzir efekat inflacije. Maćehinski odnos prema svom najvrednijem preduzeću država je pokazala i kada je uvela akcizu od 7,5% na struju; EPS mora da uplati akcizu državi i za struju koju ne naplati od potrošača. 

Autor teksta ocenjuje da je Elektroprivreda Srbije  najznačajnije preduzeće u Srbiji koje je usled višegodišnje pogrešne politike svih vlasti dovedeno u tešku situaciju. Sistem koji je pokazao izuzetnu vitalnost čak i za vreme bombardovanja kada su gađani prenosni sistemi, danas je izraubovan i vapi za ozbiljnim investicijama. 

PROČITAJTE JOŠ: NAJVEĆI VETROPARK NA BALKANU OTVOREN U SRBIJI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Бујан

    Смањите непотребне функционере смањите крађу струје и имаћете боље резултате

  • Milan

    Ne moze 106000 penzionera sa penzijama do 10.000 dinara da placa rast cene struje iz vetroparkova jer ne koristi tu struju, a doprinose za OIE je ukinula i EU. Drzava moze da smanji akcizu i PDV na struju za domacinstva