Ilustracija FOTO: Pexels

Više novca za lečenje dece u inostranstvu

Ilustracija FOTO: Pexels
Najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe, tako da ima dece koja i praznike, pa i ovaj Badnji dan i Božić moraju da provedu u bolnici. 

Kada su mogućnosti za lečenje u zemlji iscrpljene, pomoć dobijaju u inostranstvu. Na taj način, za četiri i po godine, o trošku države lečeno je 1.975 dece, za šta je izdvojeno 23 miliona evra. 

U 2019. je za lečenje u inostranstvu izdvojeno 465 miliona dinara. 

Vladislav Vukomanović, član Komisije i Nadzornog odbora za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo o trošku Budžetskog fonda, kaže za RTS da je najvažniji dokument prilikom podnošenja zahteva za lečenje dece u inostranstvu mišljenje konzilijuma referentne zdravstvene ustanove.

Petar Petrović iz Brusa ima 16 godina i vratio se sa lečenja u Italiji. Intervencija je uspela i ne mora da ima transplantaciju jetre. Adis Liniča koja ima 12 godina iz Novog Pazara pobedio je leukemiju, a šestogodišnja Rada Maslarević išla je na operaciju srca u Atinu. To su samo neka od dece koja su lečena u inostranstvu i koja su dobila bitku za život.

Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić kaže da je u 2018. godini odobreno 55 zahteva za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo i još 76 u otkrivanju metaboličkih i genetskih bolesti za dijagnostičke procedure.

"Ono što je ohrabrujuće je da postoji trend povećanja odobrenih zahteva za lečenje u inostranstvu što ukazuje pre svega na bolju informisanost kako u okviru zdravstvenog sistema, tako i na bolju informisanost građana, što je neophodan uslov da bi se dostigao veći broj lečenja bolesne dece u inostranstvu", rekao je Vukomanović u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Ističe da je prilikom podnošenja zahteva Budžetskom fondu za lečenje dece u inostranstvu neophodno podneti osnovni dokument, a to je mišljenje konzilijuma referentne zdravstvene ustanove na osnovu čijeg predloga se dete upućuje na lečenje u inostranstvu.

"Taj osnovni dokument se upućuje u Budžetski fond uz dokumentaciju u kojoj bolnici se planira lečenje, koji je datum prijema i koliki su troškovi lečenja", objašnjava Vukomanović.

Kako kaže, postoji veliki entuzijuzam kod članova lekarske komisije da se, u periodu od dva do tri dana od stizanja zahteva, sastanu i donesu uglavnom pozitivnu ocenu.

Za četiri godine više od 2.000 dece na lečenju u inostranstvu 

Srbija nije imala budžetski fond za lečenje dece u inostranstvu do pre četiri i po godine godine, otkad je više od 2.000 dece otišlo na lečenje u inostranstvo.

Broj odlazaka dece zahvaljujući Budžetskom fondu se od 2010. godine povećao kada je 40 dece otišlo na lečenje u inostranstvo, dok je 2017. godine o trošku države na lečenje otišlo 614 dece.

"Određeni broj zdravstvenih oboljenja iz različitih razloga ne mogu da se leče u Srbiji – bilo da je to nedostizanje još uvek maksimalnog nivoa zdravstvene zaštite, a nekada i zbog toga što su neka oboljenja mnogo retka i lečenje se vrši u određenim centrima u Evropi", napominje Vukomanović.

Ističe i da je veoma važan dolazak inostranih stručnjaka u Srbiju.

"Ove godine lekar iz Rusije je došao u Univerzitetsku dečiju kliniku, uradio je nekoliko hirurških intervencija i nekoliko važnih konsultacija", podseća Vukomanović.

Očekuje da će se sa informisanošću zdravstvenih radnika i građana dostići maksimalan broj dece kojima je potrebno lečenje u inostranstvu i koji će otići.

"Osnovni uslov za odlazak u inostranstvo, koji treba da znaju svi, je da ta oboljenja ne mogu da se leče u Srbiji", napominje Vukomanović.

Najčešće bolesti dece

Najčešća oboljenja zbog kojih deca moraju u inostranstvo na lečenje su oboljenja krvi, bolesti lokomotornog sistema, bolesti očiju kod prevremeno rođene dece, retka oboljenja centralnog nervnog sistema i u nekim retkim slučajevima transplataciona medicina.

Kol-centar za lečenje dece u inostranstvu:

0700 333 443

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara